De best gelezen reviews en artikelen van 2023

In het afgelopen jaar zijn er meer dan honderd artikelen online verschenen op RetroReady. Welke artikelen zijn nou het beste gelezen? En welke reviews mag je niet missen? Na dit overzicht ben je helemaal op de hoogte.

super mario rpg retro gaming

Op het gebied van retro gaming gebeurt er echt heel veel. Er komen dikwijls nieuwe apparaten uit waar je oude games op kunt spelen, zoals de retrohandhelds van Powkiddy en Anbernic. Maar er is ook heel veel te doen omtrent handheld-pc’s, zoals een Steam Deck, Lenovo Legion Go of Ally ROG. Zo is er een oled-variant van de Steam Deck uitgebracht en zien we dat de Lenovo Legion Go vooral opvalt door het feit dat je een van de controllers kunt loskoppelen en als muis kunt gebruiken. In 2024 hopen we meer aandacht aan dat soort apparaten te kunnen geven.

Op korte termijn blijven we ons echter focussen op het recenseren van retrohandhelds. Zo weet jij wat je aan ons hebt. Ondertussen kijken we naar uitbreidingsmogelijkheden. Misschien vind je het leuk om eens een bijdrage aan de website te geven. Als dat zo is, check dan de Over RetroReady-pagina om te zien hoe je ons kunt bereiken. In 2024 hopen we verder meer nieuwe consoles te recenseren, meer games te bespreken en meer informatieve achtergrondartikelen te kunnen schrijven. Maar niet wanneer dat ten koste gaat van onze kern. Die is en blijft het belangrijkste.

powkiddy x55

Best gelezen hardwarereviews

De honderden bezoekers die RetroReady per dag bezoeken zijn tot nu toe het meest geïnteresseerd in de Powkiddy X55-handheld. Dit is een brede retrohandheld met een eigen software-omgeving, met dankzij de processor te verwachten prestaties op gebied van retro gaming. Daarnaast is de R35S ontzettend populair, ook al is die inmiddels uit de handel gehaald. In plaats daarvan kun je beter voor het soortgelijke product R36S gaan, dat vermoedelijk van dezelfde makers is. Over beide apparaten heerst wat verwarring, omdat niemand echt kan achterhalen waar ze nou vandaan komen uit China.

We blijven nog even bij Powkiddy, omdat de Powkiddy RGB10Max3 Pro ook heel vaak gelezen is. Die review staat op de derde plek van meest gelezen reviews op de site. Ook hebben lezers veel interesse in de Retroid Pocket 3 Metal Edition, Anbernic RG35XX (waar later een nieuwe versie van verscheen) en Miyoo Mini+. Verder doen de Anbernic RG405M en RG353M het ontzettend goed en trekken beide Super Pockets (van dezelfde makers van de Evercade EXP) veel bekijks. Logisch, aangezien dit extreem betaalbare handhelds zijn die je met een gerust hart aan jongere gamers kunt geven.

sonic triple trouble 16-bit

Features en guides die het goed doen

Een artikel dat extreem goed scoort, en momenteel bovenaan staat als het meest gelezen artikel op RetroReady, is de guide over hoe je de 16-bit fanmade remake van Sonic Triple Trouble kunt spelen. Onverwacht, maar niet minder welkom; er kwamen duizenden mensen op af. De installatiegids over RetroArch bleek ook een schot in de roos. Die emulator is ontzettend breed inzetbaar en te gebruiken op allerlei apparaten (waaronder Android en Xbox), dus dat vinden we niet zo vreemd. We gebruiken het programma zelf dagelijks met liefde, en we hopen dat je echt iets aan onze guides gehad hebt.

Verder hebben we artikelen gewijd aan de Nintendo Switch Online-ervaring. Zo keken we onder meer naar de kwaliteit van Game Boy Advance-games op het platform. Eigenaars van de Evercade EXP-handheld waren daarnaast nieuwsgierig naar de verborgen games op het apparaat. Over nieuwsgierigheid gesproken: hoe bevallen de gameshops in Nederland? We keken onder meer naar Dutch Game Boys en Mario DS. Tot slot besteedden we aandacht aan onder meer de Epilogue GB Operator en hoe je de Google Stadia-controller gebruikt als bluetoothcontroller.

Super Mario Bros. Wonder

Retro gaming is niet compleet zonder gamereviews

Ondanks het feit dat RetroReady zich niet veel concentreert op het aanbieden van losse gamereviews, hebben we toch vanuit onze passie ervaringen gedeeld met games waarvan wij dachten dat ze dat waard waren. Om voor een gamereview in aanmerking te komen moet je vallen onder één van deze categorieën: remasters en remakes, retro-likes of gameverzamelingen. We hebben ook de retroreviews; binnen dit onderdeel kijken we of bepaalde games de tand des tijds doorstaan hebben. Maar goed, wat waren nou de populairste reviews?

De meest populaire gamereview van 2023 is die van Prison City. Dat is een moeilijke actiegame die rechtstreeks uit de jaren negentig lijkt te komen. De review wordt op de voet gevolgd door Super Mario Bros. Wonder, Sonic Superstars en Super Mario RPG. Opvallend is dat dit games zijn die in de afgelopen twee maanden uitgebracht zijn. Verder hebben we ook een blik geworpen op Anstream Arcade (een retrogamestreamingdienst voor Xbox-consoles) en natuurlijk The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Bovendien konden we het niet laten Puzzle Bobble: Everybubble mee te nemen.

ayn odin 2 max

Reviews die nog wat aandacht verdienen

De meest populaire artikelen op RetroReady staan al maanden online, waardoor ze flink wat lezers naar zich toe hebben kunnen trekken. Maar dat betekent dat recente reviews nu in het stof bijten. Daarom willen we ze toch nog even in de spotlight zetten, zodat je die niet hoeft te missen. Zodra je de onderstaande recensies gelezen hebt, dan heb je helemaal op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op de markt voor retro gaming, met in het bijzonder handhelds en controllers. En laten we ook die ene belangrijke consolerelease niet vergeten. Check de lijst hieronder!

Handheldreviews

Consolereviews

Controllerreviews

Meer retro gaming op RetroReady

Trek in meer retro gaming? Neem dan ons uitgebreide reviewarchief over hardware eens door. Daar tref je recensies aan over handhelds, controllers, accessoires en consoles. Daarnaast geven we ook aandacht aan games, in verschillende categorieën. Dit zijn veelal niet de standaard gamereviews die je op andere sites aantreft. Ze moeten namelijk wel een haakje hebben met retro. Het kan zijn dat er een verrassende titel voor je tussen zit. Daarnaast schrijven we ook over console modding, onze ervaringen met retrogameshops en columns. Die content tref je aan onder Features. Tot slot kun je ook terecht onder Guides, waar we tips geven over onder meer emulators en gaming gear in het algemeen. En mocht je nog twijfelen over of inspiratie willen opdoen voor (kerst)cadeaus, check dan het RetroReady-cadeau-overzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.