Super Mario RPG (remake) kan het begin zijn van iets nieuws

Super Mario RPG wordt al jaren neergezet als een role playing game die iedereen gespeeld moet hebben. Met de Nintendo Switch-remake krijgt iedereen een nieuwe kans, en is er hoop op meer.

super mario rpg

De Nintendo Switch geniet van een aantal getrouwe remakes, en Super Mario RPG volgt in de voetsporen van een aantal grote titels. Eerder bracht Nintendo zelf bijvoorbeeld een remake van The Legend of Zelda: Link’s Awakening DX uit, die enorm in de smaak viel. Sterker nog, persoonlijk houd ik niet zo van oudere Zelda-games, maar deze titel greep me vast en liet me niet meer los. Ook konden Pokémon Diamond en Pearl rekenen op wat remakeliefde, in de vorm van Brilliant Diamond en Shining Pearl, maar die vielen – ook bij mij – niet zo in de smaak. In beide gevallen tilden de ontwikkelaars de ervaring haast één op één over, en soms pakt dat dus niet goed uit.

Voor Super Mario RPG zitten we in een iets andere situatie dan met die andere twee games. Toen de game in 1996 voor de Super Nintendo verscheen, kwam die namelijk niet uit in Europa. Dat gebeurde pas jaren later, in 2008, via de Virtual Console op de Wii. In 2015 kregen we nog een kans om van de game te genieten, toen die voor de virtuele console op Wii U verscheen. Maar voor veel mensen betekent waarschijnlijk dat ze in 2023 (of later) op de Nintendo Switch voor het eerst kennismaken met Super Mario RPG. Dit is immers één van Nintendo’s meest populaire spelcomputers.


Eerst heb ik een groot deel van de game gespeeld met de CRKD Nitro Deck, maar daarna ben ik verdergegaan met mijn favoriete controller van dit moment: de 8bitdo Ultimate.


super mario rpg

super mario rpg

Super Mario RPG: Super Mario + RPG

Of je nu voor het eerst begint, of opnieuw Mario op pad stuurt met Mallow, Gino en de rest, dat maakt niet uit. Want ik weet zeker dat het de moeite waard is Super Mario RPG te spelen. De naam had overigens niet treffender kunnen zijn. Nintendo, de originele ontwikkelaar Square Enix en de remake-ontwikkelaar ArtePiazza combineren namelijk spelelementen vanuit de Super Mario-reeks met rpg-kenmerken. Dat betekent dat we in een team van, in dit geval, drie personen het opnemen tegen vijanden in turn-based-gevechten. Je mag dus om beurten elkaar aanvallen.

Daarnaast verken je een relatief compacte wereld, die bestaat uit verschillende levels. Binnen die levels tref je optionele vijanden aan, evenals niet te ontwijken baasgevechten. Tot zover is de game dus redelijk traditioneel, maar dat is alles behalve erg. Super Mario RPG is immers ook een game uit 1996, dus dat we wat ouderwetse eigenschappen voorbij zien komen valt te verwachten. Waarom het geen punt is, komt doordat de levels ook voorzien zijn van minigames en omgevingspuzzels. Niet alleen spring je soms van platform naar platform, ook ga je constant in pijpen naar beneden.

super mario rpg

super mario rpg

Het gevechtssysteem van de toekomst

Juist, net als in Super Mario-games. Ontwikkelaar Square Enix had destijds een flinke vooruitziende blik als het gaat om klassieke en tijdloze gameplay. Dat zien we tevens terug in het interactieve gevechtssysteem. Speel je nu nog wel eens rpg’s waarbij je constant met de juiste timing een bepaalde knop moet indrukken? Dat heb je aan Super Mario RPG te danken. Niet alleen de games die de SNES-klassieker opvolgden profiteerden hiervan. Hoewel er nooit een Mario RPG 2 uitkwam, verschenen daarna wel Paper Mario en Mario & Luigi die de fakkels officieel overnamen.

Voordat je een aanval raakt, dien je snel op de A-knop te drukken om extra schade te kunnen doen. Elk personage heeft zo zijn eigen aanvallen en commando’s; soms moet je de pook snel draaien en anders moet je de A-knop ingedrukt houden. Wat je moet doen, maakt in principe niet zo heel veel uit. Het zorgt er (bijna dertig jaar later) nog steeds voor dat het vechten aandacht vereist en dat je dus niet onderuitgezakt en onoplettend op de sterke aanvalknop kunt drukken om te winnen. Het is soms even zoek naar de timing, maar gelukkig kan het spel je daarbij helpen.

super mario rpg

super mario rpg

Nieuwe elementen in Super Mario RPG

Tot op zekere hoogte is Super Mario RPG een ontzettend getrouwe modernisering van het origineel. Natuurlijk zijn de graphics aangepast (en hebben die er nog nooit zo mooi uitgezien) en merken we dat veel achterhaalde (maar gelukkig niet alle humoristische) verwijzingen in bepaalde dialogen verdwenen zijn, maar daar blijft het niet bij. Het gevechtssysteem is nu iets uitgebreider, waardoor het spel wellicht net even té gemakkelijk wordt. Zo doet een aanval met correcte timing ook splash damage. Andere vijanden op wie je het op dat moment niet gemunt had, lopen daardoor toch schade op – waar ze mogelijk aan doodgaan.

Daarnaast is er nu een balk die je kunt opladen, waar je eveneens bonussen uit kunt halen. Kom je ver genoeg in de game (die overigens tien tot vijftien uur duurt), dan ontgrendel je daarmee speciale teamaanvallen die prachtig geanimeerd zijn. Je kunt zodoende heel snel het gevecht met een baas beëindigen, mits die geen rare fratsen uitgehaald heeft. In een enkel geval kan een baas bijvoorbeeld je knoppen deactiveren of beschermd worden door andere vijanden. De toevoegingen aan het gevechtssysteem maken je als speler niet té sterk, maar de uitdaging is soms ver te zoeken.

super mario rpg

super mario rpg

Geen diepgaande role playing game

Daarbij komt dat Super Mario RPG ook niet de meest diepgaande role playing game is. Je kunt wat attributen aan personages toevoegen, maar hoeft daarbij geen rekening te houden met een balans. Ook hebben niet alle voorwerpen per se ontzettend grote nadelen waardoor je misschien toch een andere build wil maken van een specifiek personage. Het is allemaal redelijk rechttoe rechtaan, en een nieuw wapen is meestal gewoonweg sterker dan het oude. Hoeft geen probleem te zijn, aangezien Super Mario RPG daardoor perfect kan dienen als iemands allereerste rpg.

Gelukkig tref je tegen het einde aan wel wat meer uitdaging, aangezien Super Mario RPG voorzien is van endgame content. Niet alleen kun je op je gemak de wereld verkennen en items vinden die je wellicht gemist hebt, ook kun je het opnieuw tegen bazen opnemen (waardoor de geheime eindbaas). Dit keer bieden ze daadwerkelijk een uitdaging aan en dien je de mechanics van de game perfect onder de knie te hebben om alles tot een goed eind te brengen. Mocht je dat wel zien zitten, dan kun je eerst dus lekker op je gemak van de game genieten – en je daarna stevig voorbereiden.

super mario rpg

super mario rpg

Super Mario RPG kopen?

Zoals ik al zei maakt het echt niet uit of je al bekend bent met Super Mario RPG, of niet. Deze game verdient het om gespeeld te worden. Het is één van de meest toegankelijke rpg’s ooit, die nu voorzien is van kleurrijke en haarscherpe graphics, en moderne gemakken (zoals ook kunnen snelreizen). De game en zijn personages zijn nog even charmant en eigenzinnig als voorheen; maar omdat alles er nu mooier uitziet, komt alles ook veel beter uit de verf. Super Mario RPG heeft bovendien wat geanimeerde cutscenes gekregen waar Disney jaloers op zou zijn.

En daarbij komt dat het succes van Super Mario RPG misschien het begin kan zijn van iets nieuws. De meest recente iteraties van Paper Mario waren geen echte rpg’s meer (met The Origami King als absolute dieptepunt, ondanks het innemende karakter), maar deze remake kan daar verandering in brengen. Als we laten merken dat dit de stijl is die we tof vinden, en de remake van The Thousand-Year Door eveneens zo bevalt, dan keert Nintendo hopelijk weer terug naar tijden van weleer. Misschien wel met een officiële Super Mario RPG 2, al lijkt dat ijdele hoop te blijven.


Nintendo heeft een reviewcode van de game gegeven.


Je kunt Super Mario RPG onder meer op Bol.com kopen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.