GameMT E6 Plus heeft soms wat hulp nodig

Hoewel de GameMT E6 Plus wat kuren heeft, en de fabrikant opmerkelijke keuzes gemaakt heeft, laat de retrohandheld zien dat je je niet moet laten leiden door het uiterlijk. Maar of dit alsnog een goede keuze is, is een tweede.

gamemt e6 plus review

Een eerste blik op de GameMT E6 Plus wekt al gauw de indruk dat je met een retrohandheld te maken hebt die niet veel soeps is. Maar schijn kan bedriegen. Niet dat het apparaat direct mijn aanbeveling verdient, maar ik wil hem ook niet meteen aan de kant schuiven of op dezelfde hoop gooien als de Game Console R40S. Ik heb 85 euro betaald voor dit product, inclusief verzendkosten en btw. Dat is vrij fors voor de hardware, maar niet ongebruikelijk. Handhelds in dezelfde prijscategorie zijn favorieten als de Powkiddy RGB20SX, Anbernic RG35XX H en de Miyoo Mini.

Hoewel niet al die handhelds dezelfde processors hebben, hebben de RGB20SX (en in het verlengde daarvan ook de RGB30), de R40S en GameMT E6 Plus wel allemaal dezelfde processor. Dit is – hoe kan het haast ook anders – de RK3655. We weten wat die chipset in huis heeft, maar binnen dit apparaat presteert die net even anders. De cpu wordt gekoppeld aan 2 GB aan werkgeheugen (zodat Android de kans krijgt) en een 5 inch touchscreen met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Een beetje overkill voor de meeste retrogames, maar dit gebeurt vaker.

gamemt e6 plus

Comfortabel vast te houden

Het apparaat oogt behoorlijk koddig. Ik heb bewust voor de meest kleurrijke versie gekozen, omdat ik dat leuker vind dan de serie zwarte, witte of doorzichtige handhelds die ik de afgelopen maanden getest heb. Het ontwerp doet een klein beetje denken aan een soort kleine Steam Deck, met de ronde hoeken die comfortabel in je handpalmen rusten en de twee hooggeplaatste analoge knuppels. Waarvan vreemd genoeg alleen de linker variant hall effect heeft. De actie- en menuknoppen zijn allemaal goed bereikbaar, en datzelfde geldt voor de vierpuntdruktoets.

In theorie zou je hier prettig je verzameling 2d-games op kunnen spelen. De analoge knuppels zijn ook goed bereikbaar, maar de d-pad rust net wat fijner onder je duim. Het jammerlijke is alleen: die knop is echt ondermaats. Je ziet het al een beetje als je ernaar kijkt (ironisch genoeg), maar je maakt hier heel veel en heel snel valse diagonalen mee. Je kunt relatief gemakkelijk combo’s uitvoeren in vechtspellen, maar over het algemeen vind ik de d-pad onbetrouwbaar. Je bukt heel gemakkelijk, of gaat ergens per ongeluk omhoog, als je op links of rechts drukt.

gamemt e6 plus

Android of Linux?

Tel daarbij op dat de schouderknoppen en triggers behoorlijk clicky zijn. Dat vind niet iedereen even fijn, maar op dit prijspunt is dat vrij normaal. Geen heel groot negatief punt als je het mij vraagt, maar wel iets om rekening mee te houden. De triggers dragen overigens bij aan het comfortabel vasthouden, aangezien je wijsvingers het prima in die positie uithouden. Dan vallen verder alleen de led-lampjes voorop nog op. Die gaan aan zodra je aan de knuppels zit. Ik heb binnen Linux geen instelling kunnen vinden om die lampen helemaal uit te schakelen.

Net had ik het al even over Android, maar hierboven zie je Linux staan. Dat is niet vreemd, aangezien de GameMT E6 Plus je laat kiezen tussen deze twee besturingssystemen. Door de sd-kaart eruit te halen waar het Linux-systeem op staat (met daaroverheen een aangepaste versie van het inmiddels verlaten Jelos), en het systeem opnieuw op te starten, schakelt die over naar Android. Die omgeving is heel karig, de Android-versie is met 11 behoorlijk achterhaald en het systeem zelf is niet gecertificeerd. Daardoor is het verstandiger binnen Linux te blijven spelen.

gamemt e6 plus

gamemt e6 plus

PSP en Dreamcast

Omdat het systeem geen geldig certificaat heeft, kun je geen apps vanuit Google Play downloaden. Uiteraard stelt Android je in staat apps te sideloaden, maar de vraag is of je dit wil. Dat antwoord zou zomaar ja kunnen zijn, ondanks de tegenvallende ervaring. Want ik heb gemerkt dat PSP- en Dreamcast-emulatie veel beter werken binnen de Android-omgeving. Alles daaronder werkt ook prima, maar specifiek die twee spelcomputers fungeren slechter binnen de Linux-omgeving, ook wanneer ik de RetroArch-instellingen aanpas of van emulator wissel.

Ben je op zoek naar een betaalbare handheld die goed omgaat met PSP en Dreamcast, waar je weinig tot geen moeite voor hoeft te doen, dan is dit niet het systeem voor jou. Want je moet wat tijd investeren om alles op gang te krijgen. Bovendien zou je – in theorie – de GameMT E6 Plus kunnen laten certificeren, waardoor apps downloaden een peulenschil wordt. Maar wat mij betreft gaat dat een beetje voorbij aan het doel van zo’n systeem. Je koopt meestal zo’n retrohandheld om zonder poespas games te spelen die je vroeger gewoon tof vond.

gamemt e6 plus

Game Boy Advance-emulatie

Waar dit systeem in excelleert, is Game Boy Advance-emulatie. Dat komt door het bredere scherm, waardoor GBA-games haast pixelperfect uitvergroot worden. En mocht je de PSP-emulatie aan de gang krijgen, dan ogen die games prima. Hier moet ik wel een kanttekening bij plaatsen. Games die op UMD uitgebracht zijn, zoals God of War en Tekken 5, draaien binnen de Linux-omgeving op soms minder dan de helft van het aantal oorspronkelijke frames. Maar downloadgames werken nagenoeg perfect. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent.

Mocht je je aan dit systeem wagen, dan kan ik je aanbevelen om alle instellingen na te lopen. Anbernic en Powkiddy zijn de laatste tijd goed bezig als het gaat om vooraf ingestelde emulators en apps, waardoor je daar als gebruiker weinig omkijken naar hebt. Dat zorgt voor een plug-n-play-ervaring (of meer een zet-hem-aan-en-spelen-maarervaring). Daar hoef je niet op te rekenen bij de GameMT E6 Plus. Niet alleen qua emulators, maar ook qua menu-instellingen. Neem dus even de tijd om alles na te lopen, zodat de ervaring aansluit op wat jij wil.

gamemt e6 plus

GameMT E6 Plus kopen?

Eerlijk is eerlijk: ik ben een beetje verrast door de GameMT E6 Plus. Qua comfort zit het heel goed, en het scherm is ook heel prettig om naar te kijken. Games laten zich prettig emuleren, al hebben voornamelijk Dreamcast en PSP moeite met de Linux-omgeving. Je zou daarvoor kunnen omschakelen naar Android, maar dat neemt dan weer een serie problemen met zich mee waar je wellicht helemaal niet op zit te wachten. Daarnaast zijn er nog wat dingen die roet in het eten gooien, waardoor je er misschien toch goed doet naar andere handhelds te kijken.

Niet alleen de d-pad en vier schouderknoppen stellen namelijk teleur – ik heb de problemen met de volumeknop nog helemaal niet benoemd. Ik kan het volume niet via de knop omlaag brengen en dat moet ik via het menu regelen. Maar dan moet ik eerst de game afsluiten, de optie aanpassen, en dan de game weer opstarten. Het volume omhoog gaat daarentegen goed, al is die stap veel groter dan je zou willen. Enfin, je kunt die 85 euro dus wellicht beter elders besteden. Mocht de E6 Plus onder de 50 euro zakken, dan zou het een relatief goede optie kunnen zijn.


Ik heb de GameMT E6 Plus via deze AliExpress-winkel gekocht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.