Victory Heat Rally daagt uit met pittige races
Victory Heat Rally is een retroracegame die doet denken aan Sega Rally en F-Zero. En toch doet het grotendeels z’n eigen ding. De game maakt gebruik van coole effecten om het racegevoel uit de jaren negentig perfect te emuleren.
Vanaf het eerste moment dat je Victory Heat Rally opstart, weet je dat je met een bijzondere game te maken hebt. Net als bij retro-likes als de recente Power Rangers-game, voel, zie en hoor je dat ontwikkelaar Skydevilpalm de vibe uit de jaren negentig leeft. De retroracegame is nu beschikbaar voor Steam en Nintendo Switch en komt later ook naar mobile via de Crunchyroll Game Vault. Met een adviesprijs van 24,99 euro tast je niet te diep in de buidel. Wij hebben een code gekregen van uitgever Playtonic Games.
Victory Heat Rally is een typische arcaderacegame die ruimte biedt voor in totaal vier spelers. Je kunt niet online gamen, maar dat vind ik niet erg. De gameplay leent zich duidelijk meer voor korte partypotjes waar je met z’n allen op de bank zit. Gelukkig is er een uitgebreide singleplayermodus waar je flink kunt oefenen. Zo is er een kampioenschap (inclusief niet-lineaire wereldkaart), uitgebreide arcadestand en kun je helemaal losgaan met de grote hoeveelheid time trials die de game rijk is.
Unieke grafische stijl
Wanneer je Victory Heat Rally voor het eerst opstart, of als je de trailer bekijkt, dan valt direct de grafische stijl op. De ontwikkelaar maakt gebruik van Mode 7-achtige technologie, zoals Nintendo dat vroeger deed voor Super Mario Kart, F-Zero, Pilotwings en Yoshi Safari. Dat betekent dat bijvoorbeeld bomen en andere objecten langs de weg altijd naar de camera toegedraaid zijn, waardoor er een driedimensionaal effect ontstaan. Nu hebben we dat niet meer nodig, maar ziet het effect er beter uit dan ooit.
De auto’s zijn daarnaast niet volledig in 3d gemodelleerd. Tijdens het sturen zie je steeds een andere frame in beeld komen, net zoals dat ging in de Nintendo-racers van de jaren negentig. Destijds was het visuele resultaat indrukwekkend, maar nu is het relatief uniek vanwege het rudimentaire karakter van de grafische stijl. Het speelt in op zo’n beetje alle gevoelens die je wellicht hebt voor racespellen van weleer en doet dat in stijl. De kleuren poppen van het scherm, en de tracks hebben allemaal een eigen vormgeving.
Het driften laten klikken
Tijdens het racen gaat het er voornamelijk om dat je een goede drift uitvoert, net als in Super Mario Kart. Je kunt de drift twee keer opvoeren. Maar hoe sneller je gaat, hoe lastiger een auto te bedienen is (tenzij je die net even anders instelt dankzij een aantal sleutelopties). Je bent constant bezig met het vinden van het juiste balans tussen het uitvoeren van lastige manoeuvres of gaan voor de veiligheid van minder hoge snelheden. In dat opzicht moest ik zelf meer denken aan oudere F-Zero-games dan aan Mario Kart.
Ik moet daar aan toevoegen dat het driftelement een beetje gevoelig is. Meer dan eens botst je tegen de zijkanten van de baan aan. Het duurt dan ook even voordat je de bediening echt onder controle hebt. Victory Heat Rally trapt echter meteen op het gas en presenteert vrijwel vanaf het eerste moment een redelijk uitdagend pakket, waardoor gevoelsmatig over een drempel heen moet voordat je bekend bent met de gameplay. Maar ondanks dat beleef ik er toch veel plezier aan – zeker als het driften eenmaal klikt.
Dingen die niet helpen
Wat niet helpt is dat sommige banen net even te smal zijn, zeker in het begin. Daardoor duurt het even voordat het gevoel in de vingers krijgt. Daarnaast zijn er momenten waarop de auto kort springt, maar dat is lastig te zien met deze snelheid. De auto staat namelijk op een vaste positie in beeld; de wereld draait er als het ware omheen (zo oogt het tenminste). Zodra je auto dan door de lucht vliegt, verandert die niet van positie. Het enige verschil dat je kunt opmerken, is dat je schaduw verdwijnt. Maar dat zie je niet direct.
Gelukkig biedt Victory Heat Rally meer aan dan alleen simpele races. Want er is ook een rallyonderdeel, dat heel erg doet denken aan Sega Rally. Of meer rallygames in het algemeen, maar ik moet aan die games denken omdat ik ze vroeger veel speelde. Bovendien zijn er ook wat kleinere opdrachten her en der in de verhaalmodus die de gameplay net even anders vormgeven. Denk dan aan zoveel mogelijk pionnen omrijden of constant de enkele tegenstander voorblijven. De verhaalmodus is daardoor niet snel saai.
Victory Heat Rally kopen?
Wat Victory Heat Rally verder lekker ouderwets doet aanvoelen, is dat je veel onderdelen moet vrijspelen. Denk dan aan nieuwe racers, maar ook upgrades voor de auto’s die je gebruikt. Dit gebeurt allemaal in de verhaalmodus, waar je als rookie onderdeel uitmaakt van een kampioenschap. De ontwikkelaar heeft er wat van proberen te maken met korte cutscenes en gesprekjes (waardoor er een soort festivalidee ontstaat), maar die halen helaas een beetje de vaart uit de game. Kleine smet op een prima ervaring.
Onderaan de streep denk ik wel dat veel retroliefhebbers goed zullen gaan op Victory Heat Rally. De grafische stijl spreekt mij enorm aan, bijvoorbeeld. De gameplay doet me denken aan F-Zero, maar dan iets minder moeilijk. Victory Heat Rally kan op sommige momenten toch best pittig zijn, zeker als je de bediening nog niet eigen gemaakt hebt of je te maken krijgt met smalle banen. Maar dat is dan net de uitdaging van deze game. Ben je op zoek naar een leuke retro- of partyracer? Dan is dit de titel die je wil downloaden.
Playtonic Games heeft ons een code voor de review opgestuurd. We hebben de game gespeeld op Nintendo Switch.