Anbernic RG34XXSP combineert oud en nieuw triomfantelijk
De Game Boy Advance SP was vroeger een populaire handheld — zo populair zelfs dat we nu een derde retrohandheld testen die het ontwerp grotendeels overneemt. De Anbernic combineert elementen van de GBA SP, maar ook de Miyoo Flip.

Of de Anbernic RG34XXSP nou de opvolger is van de in juni 2024 gelanceerde Anbernic RG35XXSP of de eind 2024 uitgebrachte Anbernic RG34XX, dat is om het even. Het is duidelijk dat het Chinese merk zich flink laat inspireren door Nintendo, getuige zijn andere handhelds. Denk dan aan de Anbernic RG35XX, die de originele Game Boy als voorbeeld neemt. En dan hebben we nog de RG28XX, die goed kijkt naar wat de Game Boy Micro doet. Dat is grappig genoeg ook een Game Boy Advance-variant.
Het fijne aan bestellen bij Anbernic is dat je de btw en verzendkosten vooraf betaalt. Bij sommige aanbieders doe je dat pas wanneer het pakket in Nederland arriveert. Daardoor weet je dus meteen aan de digitale kassa waar je aan toe bent. De Anbernic RG34XXSP heeft me in totaal 76,29 euro gekost. Ik was iets meer dan 52 euro kwijt aan de Linux-handheld en de verzendkosten hebben me iets meer dan tien euro gekost. Dan blijft er nog een bedrag van pakweg 13 euro over voor de btw. De bedragen heb ik afgerond.
Anbernic vs. Miyoo
Uiteraard is Anbernic niet de enige handheldfabrikant die zich laat leiden door nostalgie. Maanden nadat de RG35XXSP op de markt verscheen, kwam concurrentie Miyoo namelijk met de Miyoo Flip. Die komt qua formaat veel dichterbij het origineel, maar introduceert tegelijkertijd twee sticks voor 3d-games. Over die knuppeltjes ben ik net echt tevreden. Ze zitten te diep in de behuizing en laten zich derhalve niet echt prettig bedienen. Wat mij betreft had de fabrikant ze volledig achterwege kunnen laten. Weg ermee.
Maar goed, ik begrijp het wel. Dit soort handhelds heeft een brede doelgroep en je wil als aanbieder natuurlijk zo veel mogelijk mensen aanspreken. Desondanks ben ik meer tevreden over het ontwerp van de Anbernic RG35XXSP, ondanks zijn grotere formaat en gebrek aan sticks. De knoppen voelen beter aan, met name de schouderknoppen. Beide handhelds hebben overigens een scherm van 3,5 inch met een resolutie van 640 bij 480 pixels. Dat is genoeg voor GBA-titels, maar we weten dat dit beter kan.
Anbernic RG34XXSP-scherm
Dat heeft de Anbernic RG34XX gelukkig al laten zien. Met zijn scherm van 3,4 inch (het cijfer in de naam van Anbernic-handhelds zegt vaak iets over het schermformaat) kun je gamen zonder onnodige zwarte schermranden. Gelukkig heeft de Anbernic RG34XXSP hetzelfde scherm gekregen. Beide displays maken gebruik van een schermresolutie van 720 bij 480 pixels. En door die extra pixels is het mogelijk GBA-games perfect te emuleren, en dat zelfs in drie keer de oorspronkelijk resolutie én met een 3:2-beeldverhouding.
Ik heb het al gezegd in de recensie van de Anbernic RG34XX, maar ook hier staat elke pixel op de plek waar die hoort te staan. Gecombineerd met enkele beeldopties die de fabrikant vooraf instelde, zorgt dat voor een ongekende Game Boy Advance SP-ervaring. Ik wil zeggen dat alleen het origineel nog beter is – maar zonder aangepast scherm (met betere achtergrondverlichting en hogere resolutie) is dat eigenlijk waar. Anbernic combineert op triomfantelijke wijze moderne technologie met nostalgie.
Hoogwaardig ontwerp
Het ontwerp is er daarnaast flink op vooruitgegaan. De Anbernic RG34XXSP is een stuk compacter en komt nu meer in de buurt van de Miyoo Flip en de Game Boy Advance SP. Het materiaal aan de buitenkant voelt hoogwaardig aan en het design is an sich opgeschoond. In de voorste rand zit nu alleen een koptelefoonaansluiting, terwijl je links en rechts de nodige knoppen en micro-sd-kaartsleuven vindt. De powerknop is nog altijd geen schuifknopje en dat is jammer – maar we moeten nog wat te willen hebben.
Eén van de belangrijkste elementen van een SP-handheld, is de manier waarop je hem openvouwt en hoe die in zijn houding klikt. Bij de Miyoo Flip gaat dat best stroef, terwijl de RG35XXSP zijn grotere omvang als nadeel heeft. Je merkt aan alles dat je eigenlijk geen GBA SP vasthoudt. Bij de Anbernic RG34XXSP is dat heel anders. Die heeft hetzelfde fijne scharnier als zijn voorganger en het fijne formaat van de Flip. Dit is een ontzettend fijne combinatie, die goed in de buurt komt van het gevoel van de originele hardware.
Wat onnodige aanpassingen
Als je de Anbernic RG34XXSP eenmaal openklapt, dan kan er een aantal dingen opvallen. Ondanks dat kleine formaat zitten er nu twee analoge knuppeltjes onderop. Die zijn net even anders dan de Miyoo Flip. Ze hebben een groter duimoppervlak, terwijl ze tegelijkertijd meer bewegingsvrijheid hebben en bieden. Ik ben nog steeds geen fan van de plaatsing of het feit dat ze erop zitten. Het druist tegen het idee achter het systeem in en ik heb het idee dat Anbernic dit nu alleen doet omdat Miyoo het eerder deed.
Daarnaast heeft Anbernic de d-pad dunner gemaakt. De vierpuntdruktoets op de RG35XXSP komt qua uiterlijk heel dichtbij de SP-variant, maar de nieuwe versie laat zich waarschijnlijk wederom leiden door wat de Flip aanbiedt. En dat is jammer. Nu is die niet net zo smal, maar hij is wel smaller – en dat gaat ten koste van dat typische GBA SP-gevoel. Bovendien registreert die supersnel diagonale input. Ik heb veel Shining Soul voor GBA gespeeld en kwam geregeld ergens achter vast te zitten omdat ik een ongeplande kant op liep.
De typische ervaring
Verder biedt de RG34XXSP de typische Anbernic-ervaring. In de software kun je kiezen uit twee omgevingen: de zelfontwikkelde variant of die van RetroArch. In beide gevallen heeft de fabrikant wat beeldaanpassingen doorgevoerd, waardoor je al wat schermfilters of omlijstingen tegenkomt. Vanwege het 3:2-beeldformaat is het zo dat 4:3-spellen nu aan de zijkanten wat schermruimte overhebben, maar de aanbieder vult die dus voor je op. De slaapmodus stelt wat teleur: na een nacht dichtgeklapt verlies je vijftig procent energie.
RetroArch geniet altijd mijn voorkeur, aangezien je dan toegang hebt tot het volledige spectrum aan beeld- en prestatiemogelijkheden. De Anbernic-ervaring is mooi gecureerd, maar ook ontzettend beperkt. Nintendo DS-games draaien overigens in de Drastic-emulator, waardoor je daar altijd de beschikking hebt over de volledige gereedschapskist. Verder heb ik gemerkt dat N64 en Dreamcast net wat beter draaien dan je zou verwachten – dat komt waarschijnlijk door het extra werkgeheugen. Dit systeem heeft 2 in plaats van 1 GB.
Anbernic RG34XXSP kopen?
Al met al ben ik ontzettend enthousiast over de Anbernic RG34XXSP. Het is me duidelijk dat de fabrikant een aantal pijnpunten van de RG35XXSP aanpakte (zoals het formaat en het scherm), door een aantal belangrijke eigenschappen van de RG34XX over te hevelen. Waar ik het nog niet eerder over had is dat ook dit systeem een mini-hdmi-out-poort heeft. Daardoor kun je hem aansluiten op een beeldscherm en daar lekker op gamen, bijvoorbeeld door een externe controller aan te sluiten via de usb-c-poort.
Hoewel ik de Anbernic RG34XXSP aan iedereen aanbeveel die op zoek is naar een fijne GBA SP-emulatiemachine, wil ik toch (wederom) de kanttekening maken dat het jammer is dat je hier geen originele GBA-games op kunt spelen. Anbernic heeft hiervoor de technologie in huis – maar wellicht is het teveel gevraagd, omdat zo’n cartridgeslot veel ruimte in beslag neemt. Hoe het ook zit, de RG34XXSP is een ontzettend fijn apparaat met een minimaal aantal minpunten waar je waarschijnlijk mee kunt leven – ik in elk geval wel.
Je bestelt de Anbernic RG34XXSP bij de fabrikant. Koop je iets via de affiliatelink? Dan verdient RetroReady daar een kleine commissie aan, zonder dat het jou geld kost. Kom ook gezellig hangen in onze Discord! Voor meer reviews over retrohandhelds kun je terecht in ons uitgebreide recensie-archief, waar je elke week een nieuwe review kunt vinden.