Capcom Fighting Collection 2 ramt er goed op los
Capcom Fighting Collection 2 is een zeer fijne collectie vechtspellen, die zich richt op spellen die uitkwamen tussen 1998 en 2001. Aangezien Peter toen bijna een jongvolwassene was, is hij van de redactieleden het meest bekend met de oude titels.

Capcom Fighting Collection 2 is pure arcadenostalgie. In navolging van Fighting Collection 1 en de Marvel Vs. Capcom Fighting Collection hebben we nu nog meer arcadeklassiekers om mee te spelen. Daar waar het eerste deel zich richtte op het tijdperk van 1994 tot en met 1997, met een uitstap naar 2003, gaat deel twee over de tijd van 1998 tot en met 2001 én 2004. Ook hebben we in de nieuwe collectie iets minder titels; eerst waren het er tien, nu zijn het er acht. Maar dat is niet erg.
Door de jaren heen
Net zoals zijn voorganger hebben we hier te maken met titels die hun oorsprong vonden op een arcadekast. De games bevatten in meeste gevallen niet de extra’s die Capcom ontwierp voor de console-uitvoeringen. Dat is anders in het geval van Street Fighter Alpha 3 Upper. Die versie van de arcaderelease had destijds de extra personages gekregen die alleen aanwezig waren in de consoleversie. Het is alleen zo dat Upper alléén in Japan uitkwam en verder nergens.
Ook opvallend is dat de collectie zowel 2d- als 3d-vechters bevat. Dit in een tijdperk waarin Capcom nog druk aan het experimenteren en zoekende was naar wat werkte als driedimensionale vechter. De vier 3d-titels zijn beide Power Stone-games, Plasma Sword: Nightmare of Bilstein en Project Justice. De laatste twee zijn dan weer opvolgers van respectievelijk Star Gladiator en Rival Schools: United By Fate. Helaas zitten die niet in de collectie, maar dat had wel echt heel tof geweest.
Vooral Plasma Sword en diens voorloper vallen op omdat de serie ontstaan is uit een poging van Capcom om een Star Wars-vechtspel te maken. Dit ging uiteindelijk helaas niet door, maar je kunt duidelijk de invloeden nog steeds zien.
SNK vs. Capcom
De overige vier spellen zijn volledig 2d; waarvan twee er vrij speciaal zijn, omdat we hier met een unieke samenwerking te maken hebben. De destijds twee grootste uitgevers van tweedimensionale fighters besloten hun eigen vechtspel te maken met personages van twee series. Hierdoor kwam SNK met SNK vs. Capcom: The Match of the Millenium voor de Neo Geo Pocket Color en later met SNK vs. Capcom: SVC Chaos voor de PS2 en Xbox. Capcom kwam op zijn beurt met Capcom vs. SNK: Millennium Fight 2000 en Capcom vs. SNK 2: Mark of the Millenium 2001. Plus nog wat aangepaste en geüpdatete versies.
Daarbij bevat de collectie het eerdergenoemde Street Fighter Alpha 3 Upper én de crossover titel Capcom Fighting Jam (Capcom Fighting Evolution in Europa en de VS). Die laatste bevat personages van drie verschillende Street Fighter-games, Red Earth en Darkstalkers 3. Opvallend bij Fighting Evolution is dat de vechters het vechtsysteem van het spel waar ze vandaan komen gebruiken. Dit houdt in dat voor personages uit Red Earth het opbouwen en gebruik van hun super gauge anders werkt dan voor degenen die uit Street Fighter II komen.
Meerdere spellen in de collectie maken gebruik van verschillende super-gauge-systemen, en bij sommigen bepaal je zelf welke je gebruikt. In Capcom vs. SNK 2 bijvoorbeeld kies je uit maar liefst zes verschillende grooves, die niet alleen het super gauge-systeem bepalen, maar ook de speciale technieken die je tot je beschikking hebt. Denk hierbij aan sprintjes, kunnen pareren, guard cancels en meer. Het is vooral CVS2 dat de grootste aantrekkingskracht heeft door het groove-systeem, gepaard met een zeer uitgebreid rooster aan speelbare characters en het ratiosysteem.
Dat laatste systeem bepaalt met welke en hoeveel personages je kunt vechten tegen het andere team. Je hebt vier ratiopunten, en met die punten vorm je een team van maximaal vier vechters. Maar er zijn ook ratio 4-vechters, die zeer sterk zijn in hun eentje. Dan selecteer je dus niet vier personages, maar slechts één optie. Dit maakt de titel nog veel dieper en indrukwekkender dan ooit.
Zeker de moeite waard
Helaas kost het veel woorden om gedetailleerd in alle games te duiken. Maar afgezien van Capcom Fighting Evolution zijn alle games zeker de moeite waard. Fighting Evolution voelde voor mij te ongeordend aan. Het is de toevoeging en conservering meer dan waard, maar van alle aanwezige titels is dit toch wel het minst goed ontvangen.
Net zoals de eerste Capcom Fighting Collection bevat Capcom Fighting Collection 2 zowel de Japanse als de Engelstalige versies. Daarnaast heeft die ook een zeer uitgebreide trainingsmodus, compleet met hit boxes op het scherm. Hierdoor kan iedereen beginnen met het echt leren van frames, afstanden en nog veel meer wat nodig is om beter te worden in een vechtspel. Ideaal ook voor de hardcore vechtfans.
De 3d-titels van de collectie zijn technisch minder pittig, Vooral de Power Stone-games vallen op in dit rijtje, omdat ze meer fungeren als partygames met heerlijke chaos tot en met vier spelers. Die spellen behoren dan ook tot één van mijn favorieten op de Dreamcast. Daar waar Power Stone begon met maximaal twee spelers, gaat deel twee een stapje verder met nieuwe levels, vier nieuwe vechters en een maximum aan vier spelers.
De gameplay blijft hetzelfde. Het vechten is vooral gericht op close combat, met af en toe objecten zoals een vlammenwerper of een raketwerper voor meer afstand. Ook kun je gooien met stoelen, kratten en andere dingen die aanwezig zijn in de dynamische arena’s. Het doel is om drie zogenaamde Power Stones te verkrijgen zodat je je speciale kracht kunt activeren voor destructieve aanvallen.
Power Justice
Als laatst wil ik het nog even hebben over Project Justice. De gameplay is niet zo diep als die van de Capcom vs. SNK-titels, maar heeft zeker leuke momenten. De game speelt wel erg zweverig, om het zo maar even te noemen. De leerlingen en leraren waar je mee vecht kunnen zeer hoge sprongen maken en ook vliegen ze veel verder weg in oneindige 3d-omgevingen. De gameplay is vrij simpel, maar blinkt uit door de samenwerkingen met de twee teamgenoten die je vaak hebt.
Zo geeft de één de mogelijkheid een zeer krachtige team-upaanval uit te voeren, terwijl de ander je super gauge volledig vult. Weer een ander zorgt ervoor dat je levenskracht terugkrijgt. Dan is er ook nog de Party-Up-aanval waarin alle drie de vechters samenwerken. De uitvoering daarvan is afhankelijk van welke school de hoofdvechter is.
Je bent super!
Zoals gezegd bevat Capcom Fighting Collection 2 de nodige hardcore vechtspellen en wat meer simpele titels voor de casual spelers. Vooral de laatste groep kan genieten van een flink aantal opties. Zo is de moeilijkheidsgraad voor elk spel aan te passen van niveau nul naar acht; het hogere getal is bedoeld voor veteranen. Ook geeft elk spel je de kans de speciale aanvallen met één enkele knop uit te voeren zodat je je niet nutteloos hoeft te voelen tegenover meer ervaren spelers.
Daarnaast biedt de game een hoop nostalgie aan in de vorm van een concept art-galerij, sound test-opties, volledige soundtracks (waarvan een aantal zelfs een nieuwe remix hebben gehad dankzij het CAP-JAMS-team), een crt-filter en natuurlijk achievements. Vooral de galerij vond ik leuk. Vroege sketches van de ontwikkeling van de games vind ik altijd wel interessant. Zeker omdat het ook materiaal bevat dat nog nooit publiekelijk verschenen is.
Tegenwoordig is het ook zeker belangrijk om online te kunnen spelen, en ook op dat gebied hebben ze het bij Capcom goed gedaan. Alle games bevatten de tegenwoordig wel verplichte rollback-code, en online gevechten voelen ook zeer goed en stabiel aan. Hoewel ranked play niet helemaal mijn ding is, is dat wel een goede manier om nog beter te worden tegenover anderen.
Capcom Fighting Collection 2 kopen?
Capcom Fighting Collection 2 is honderd procent de moeite waard. Zelfs al heb je nog nooit één van de aangeboden vechtspellen uitgeprobeerd. Voor degenen die al meerdere games gespeeld hebben is de mogelijkheid om ze thuis met vrienden, of online, op de huidige platformen te spelen de grootste reden voor het aanschaffen van de collectie. Ik weet zeker dat niemand hier een buil aan valt, of er een blauw oog aan overhoudt.
Capcom heeft ons een recensiecode opgestuurd voor deze review. Capcom Fighting Collection 2 is verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4, pc en Nintendo Switch. Wij hebben de game getest op pc. Mocht je iets aanschaffen via de affifliatelinks, dan kunnen we daar een kleine commissie aan overhouden. Voor meer gamereviews kun je terecht in ons overzicht. Je kunt je daarnaast aanmelden voor onze Discord, waar we het over dit soort spellen en meer hebben.