CLZ Games beheert mijn groeiende gamescollectie met verve

Er zijn best wat apps die claimen je gamescollectie fijn te beheren. Maar CLZ Games is tot nu toe de beste app die ik ben tegengekomen. De applicatie stelt je in staat games te beheren die je hebt en die je niet hebt.

De CLZ Games-app is geen nieuwe applicatie voor het beheren van je gamescollectie. De app verscheen eind 2010 voor in elk geval Android. Maar ik gebruik hem sinds de zomer van 2022. Ik was op zoek naar een toegankelijke app waarmee ik voor mezelf snel inzichtelijk kon maken welke games ik wel en niet heb, en welke games ik nog wil aanschaffen. Net zoals bij veel andere verzamelaars van onder meer retrogames komt het wel eens voor dat ik een game dubbel aanschaf. Om extra onnodige uitgaven te voorkomen, zocht ik een app die me snel kon vertellen of ik een game al heb of niet.

Snel CLZ Games gedownload

Het duurde in mijn zoektocht niet lang voordat ik bij CLZ Games aankwam. Ik had wat andere apps gedownload die het gewoon niet waren. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer weet welke apps dat waren, maar ik wees ze vaak wel om dezelfde reden af. Ze hadden veelal een vreemde of onoverzichtelijke indeling en lieten niet altijd de informatie zien waar ik naar op zoek was. Ja, aanvankelijk wilde ik alleen kunnen zien of ik een game had of niet, maar dat sloeg al snel over naar de behoefte tot nog meer informatie. En CLZ Games voldoet precies aan die behoefte.

Eén van de belangrijkste taken is echter het toevoegen van games; daar begon deze zoektocht aanvankelijk. CLZ Games stelt je in staat op meerdere manieren games toe te voegen: via de streepjescode achterop het hoesje of doosje of handmatig. En bij handmatige functie heb je wederom twee opties, namelijk zoeken op naam of console. Die laatste mogelijkheid is vrij handig als je heel snel wat games wil toevoegen. Dan ga je door de uitgebreide lijst met videogames en vink je aan welke games je in je bezit hebt. Daarna geef je de overige informatie op.

CLZ Games

Games inscannen met CLZ Games

Handmatig toevoegen is leuk, maar onderschat de waarde niet van streepjescodes scannen. In mijn collectie heb ik inmiddels meer dan dertienhonderd games, die ik bijna allemaal heb kunnen inscannen. Met de nadruk op ‘bijna’; een deel van mijn collectie is digitaal, maar een ander deel laat zich helaas niet scannen. Dat heeft te maken met gameversies; soms is een hoesje afkomstig uit een speciale editie, en dan dien je die streepjescode te scannen. Maar in een enkele gevallen herkende de app de code niet, of kwam er ineens een andere game naar voren. Dan heb je de handmatige optie als back-up.

De database van CLZ Games is gekoppeld aan Pricecharting.com. Dat is een website die ik al gebruikte voor het toekennen van waarde aan tweedehands games, dus dat kwam toevallig mooi uit. Ik gebruik die website vaak ook in het beoordelen van gamesprijzen bij het beoordelen van winkelervaringen. Zo kun je op RetroReady winkelreviews lezen over Mario DS, PS3Gameskopen.nl, Dutch Game Boys en Reway, en komen er in de toekomst meer recensies aan. Maar als die database een bepaalde game(versie) niet heeft, dan is die ook niet beschikbaar in de app. Een nadeel dat zelden voorkomt.

CLZ Games

Geen grote nadelen

De meer dan dertienhonderd games die ik gescand heb, beslaan in dit geval niet mijn complete collectie. Maar de kans dat ik opnieuw een specifieke game koop die niet in de app staat, is vrij klein; dus ook dat vind ik geen groot nadeel. Een groter probleem heb ik met hardware scannen of invoeren. Niet elke accessoire is beschikbaar, en anders kom je misschien de regionale (Europese) versie niet tegen. Je bent gelukkig in staat zelf de missende onderdelen handmatig in te voeren, maar dan ben je ook helemaal zelf verantwoordelijk voor alle informatie en boxarts.

Kom je dit vaak tegen, dan wordt het een vervelend klusje. Maar in 96 procent van de gevallen gaat het gelukkig goed. Wanneer je een game toevoegt, op wat voor manier dan ook, en die is beschikbaar in de database, dan synchroniseert die allerlei soorten info. Denk dan aan releasedatum, platform, uitgever, format, leeftijdsbeoordeling en meer. Je kunt er tevens persoonlijke notities aan toevoegen, zoals of je een game uitgespeeld hebt. Je kunt een eigen beoordeling toevoegen en een groot deel van de informatie aanpassen. Vind je een betere boxartafbeelding? Gewoon toevoegen!

CLZ Games

Overzicht, overzichtelijker

Wanneer je eenmaal alles ingevoerd hebt (ik was daar een paar middagen mee bezig, en moet eigenlijk nog wat hardware uitzoeken, als ik eerlijk ben) dan geeft CLZ Games op verschillende manieren overzicht. Zo kun je zelf bepalen welke informatie je te zien krijgt wanneer je de app opent. Je kunt bijvoorbeeld het scherm indelen in een handige lijst, maar kunt ook gebruikmaken van een kaart- of afbeeldingeninterface. Net wat je prettiger vindt. Het aantal sorteermogelijkheden is eveneens heel breed. Ik vind het prettig om te zien welke games veel waard zijn, bijvoorbeeld.

De meest waardevolle game staat bovenaan, en dan loopt de waarde verder af naar beneden. Maar je kunt de lijst ook op platform, titel, releasedatum, aankoopdatum, aankoopprijs en of je een game uitgespeeld hebt of niet indelen; en zo zijn er nog veel meer opties beschikbaar. En binnen die opties kun je ook weer het beeld opdelen op consoles, genres en nog veel meer. Het is echt indrukwekkend hoeveel opties CLZ Games aanbiedt. En daarnaast kun je tevens overzichten opvragen over de totale waarde van je collectie en welk deel je daarvan je hebt uitgespeeld. Er zijn opties in overvloed.

CLZ Games

Synchroniseren met de cloud

Verder is het mogelijk je groeiende gamescollectie te synchroniseren met de cloud. Verander je van smartphone of tablet? Dan kun je je collectie gewoon meenemen door een account aan te maken op de officiële website. Daar tref je overigens dezelfde informatiepunten aan, waardoor je dus niet per se vastzit aan de app. Mocht je meer dan honderd games willen toevoegen of de app langdurig willen gebruiken, dan dien je daar wel voor te betalen. Het jaarabonnement kost 14,99 euro per jaar, en anders is er een maandabonnement van 1,49 euro. Op zich geen hoge prijzen.

Maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat jammer vinden. Want als je hier eenmaal aan begint, dan heb je misschien het gevoel vast te zitten aan de app. Maar dat is gelukkig niet waar. Je kunt op elk moment je collectie exporteren en elders stallen, als je dat prettig vindt. Bovendien is het zo dat de app, jaren na release, nog steeds actief ontwikkeld wordt. Maandelijks verschijnen er meerdere updates die functies toevoegen of verfijnen. Je betaalt dus niet zomaar voor een app waarbij de ontwikkelaar op z’n lauweren rust en het allemaal wel prima vindt.

CLZ Games

CLZ Games downloaden?

Ik denk oprecht dat iedereen met een grote gamescollectie er goed aan doet de CLZ Games-app op z’n minst een keer uit te proberen. Niet alleen voor je persoonlijke overzicht, maar ook omdat er ontzettend veel datapunten zijn waar je wat mee kunt doen. En voor iedereen zit er waarschijnlijk net een punt tussen dat net even belangrijker is dan de rest. Aangezien de app, die sinds 2010 beschikbaar is, nog steeds actief ontwikkeld wordt, is die ook zijn jaarlijkse prijs meer dan waard. Ik kan hem daarom niet genoeg aanbevelen (al wordt het wel tijd om Amiibo-support in te bouwen!).


Je kunt CLZ Games downloaden voor Android en iOS. De webomgeving vind je hier.

6 gedachten over “CLZ Games beheert mijn groeiende gamescollectie met verve

     1. Had ooit een eigen website daarvoor gemaakt, maar hield het niet meer bij op een gegeven moment
      Met zo’n app zal dat wel makkelijker gaan vermoed ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.