Playdate-games sideloaden (via wifi of usb)

Wanneer je een Playdate hebt, dan kun je games via de Catalog aanschaffen, Maar dat kan ook via Itch.io, en dan moet je ze nog even sideloaden. Dat kan via het internet (via wifi) of via een usb-kabel. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen.

playdate games sideloaden

Wanneer je Playdate games via Itch.io aanschaft, dan moet je ze nog op de opmerkelijke doch speelse handheld installeren. Dat gaat helaas niet vanzelf en daar zul je een aantal stappen voor moeten ondernemen. Gelukkig is het proces hiervoor vrij gemakkelijk. Je kunt dit overigens op twee manieren bewerkstelligen: via het internet (en wifi) of via een usb-kabel. In dit artikel kijken we naar allebei de manieren waarop je games sideloadt op een Playdate-handheld. Zo kun je zelf de beste manier uitkiezen.

Hoewel we in dit artikel expliciet de website Itch.io noemen, kan het zijn dat je je games ergens anders vandaan haalt. Heel veel games kun je voor een paar euro kopen, maar er zijn ook gratis games en apps beschikbaar voor de handheld met een hendel. Hoe je ook aan je games komt, je moet ze handmatig op het apparaat installeren. Tenzij je natuurlijk direct uit de Catalog aanschaft, dan hoef je de onderstaande stappen niet te doorlopen. Dit artikel gaat alleen over het sideloaden van Playdate games.


­čôó Heb je onze recensie van de Panic Playdate al gelezen? Daar lees je alles over dit grappige apparaat wat je wil weten!


playdate games sideloaden

Playdate games via wifi sideloaden

De eerste optie die we behandelen, is sideloaden via wifi. Voordat we dit kunnen doen, moet je ervoor zorgen dat je een Playdate-account hebt. Je gaat hiervoor naar deze pagina op de Playdate-website. Daar laat je je gegevens achter en volg je de stappen op die in beeld verschijnen. Zodra je dit gedaan hebt, dan kun je via de accountpagina de handheld toevoegen die je zelf hebt. Je hebt het tabblad Devices nodig om te kunnen beginnen. Daar kun je de toestelregistratie beginnen. Dit duurt enkele minuten.

Als je dit allemaal gedaan hebt, dan is het tijd om een game te downloaden. Je gaat hiervoor bijvoorbeeld naar Itch.io, zoekt de game uit die je wil, koopt en / downloadt dat spel en wacht totdat de download voltooid is. Dan is het tijd om naar de website van Playdate te gaan. Daar tref je onder accountinstellingen het kopje Sideload aan. Je kunt ook gewoon direct op de links in dit artikel klikken, dan kom je meteen waar je zijn moet. Op deze pagina zie je een grote knop staan waarmee je games uploadt.

playdate games sideloaden

Je kunt de Playdate games nu op twee manieren toevoegen: door op de Choose a file-knop te drukken, of door een gamebestand direct naar die knop te verslepen. Je kunt twee type bestanden uploaden: .pdx (voor de Playdate) en .zip (waar dat .pdx-bestand in zit). Omdat de games niet zo heel groot zijn, zal het niet zo lang duren voordat ze ge├╝pload zijn. Pak na het uploaden je Playdate erbij en ga naar de instellingen. Die bereik je door op de menuknop te drukken en te kiezen voor Settings.

Binnen de Settings kom je bovenaan het kopje Games tegen. Dit is de plek waar je alle geïnstalleerde games beheert. Ook zie je hier hoeveel ruimte je nog over hebt. Elke Playdate komt met 4 GB aan ruimte; daar kun je heel lang mee doen. Links in beeld staat de Refresh-knop. Klik daarop om te checken of het downloadbestand beschikbaar is. Soms hoeft dit niet en gebeurt dat verversen automatisch. Download de game die je uploadde, en pak hem uit op het thuisscherm zodra de handheld klaar is.

playdate games sideloaden

Games toevoegen via de usb-kabel

Hoewel de wifi-optie voor het gros van de gamers geschikt is, zijn er mensen die wellicht toch liever met een kabel te werk gaan. Playdate geeft zelf aan dat deze methode meer voor game-ontwikkelaars bedoeld is. Maar laat je dat er niet van weerhouden te doen wat je wil. Je moet hiervoor nog wel even een programma downloaden, namelijk Playdate SDK. Die afkorting staat voor software development kit. Dat is het programma waarmee iemand een game kan maken voor dit unieke platform.

Nadat je het programma geïnstalleerd hebt, moet je hem openen. Vervolgens sluit je de Playdate aan middels een usb-c-kabel. Dat kan met de meegeleverde kabel, of een willekeurige usb-c-kabel. Zorg ervoor dat de handheld ontgrendeld is, door twee keer op de powerknop te drukken. Start het spel op via de Playdate Simulator; je kunt alleen .pdx-bestanden openen, geen .zip-bestanden. Upload het spel vervolgens via de Upload Game-knop en wacht tot het proces voltooid is. En dat was het wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.