SaGa Frontier 2 Remastered maakt unieke PS1-rpg toegankelijk
SaGa Frontier 2 Remastered werd als verrassing aangekondigd én kwam meteen uit — hoe bevalt de klassieke Japanse rpg als remaster? De game verscheen 25 jaar geleden voor het eerst, en Peter bekijkt of die de tand des tijds doorstond.

SaGa-fans kregen op 27 maart 2025 een flinke verrassing voorgeschoteld tijdens de Nintendo Switch 2 Direct, toen SaGa Frontier 2 Remastered opeens aangekondigd werd. De klassieke PS1-rpg kwam daarna meteen uit voor alle moderne platformen. Velen waren verheugd, waaronder ook ondergetekende. Zeer welkom, ook omdat het de vijfentwintigste verjaardag was van dit spel. Althans, in Europa en de VS. Het origineel zag namelijk in april 1999 het licht in Japan, en op 22 maart 2000 mochten wij Europeanen ermee aan de slag.
Nu kunnen we opnieuw de avonturen van Gustave XIII, en Wil Knights, volgen met flink wat welkome verbeteringen en een aanpassing die ik persoonlijk een grote tegenvaller vind. Om te beginnen duik ik iets dieper in op de onderdelen waar je het meest mee te maken krijgt. Daarna kijk ik naar de aanpassingen en nieuwe dingen die de ontwikkelaar toevoegde.
Glimmers en Arts
Het spel beschikt namelijk over veel speleigenschappen die goed op elkaar inspelen. Zo moet je rekening houden met de personages en welke affiniteiten ze hebben met welke soorten wapens en elementen. Een affiniteit met een bepaald strijdmiddel zorgt ervoor dat ze sneller punten verdienen wanneer ze dat gebruiken. Uiteraard ten opzichte van de andere wapens. Zo krijgt Wil sneller punten door te vechten met een staf, terwijl teamgenoot Tyler beter is met een bijl.
De elementen zijn op hun beurt onderverdeeld in Tree, Stone, Fire, Tone, Water en Beast. Die noemt het spel Anima, en kun je het beste omschrijven als magische spreuken. De combinatie van wapens en elementen zorgt ervoor dat ze zogenaamde Glimmers vrijspelen. Dat levert dan nieuwe Arts op; dat is de verzamelnaam voor alle aanvallen. Wil je een specifieke Art gebruiken, dan moet je soms je teamcompensatie aanpassen. Gelukkig biedt de game die opties aan.
Tijdens gevechten moet je rekeningen houden met de WP, of Weapon Points, en SP, Spell Points. Dat is afhankelijk van welke Art of Anima je wil gebruiken tijdens gevechten. Daarnaast zijn er ook nog LP, of Life Points. Die kunnen je helpen tijdens een gevecht voor als je helende vaardigheden niet genoeg zijn. Hiermee kan je al je levenspunten terugkrijgen, maar de punten zijn wel heel beperkt.
Drie soorten gevechten
Al die eigenschappen komen samen in drie soorten gevechten: Party battles, grotere strategische gevechten en Duels. Je kunt vaak zelf bepalen of je de vijand met heel de groep wil uitschakelen of dat in een één-op-één-gevecht wil doen met een Duel. Hoewel die duels pittig kunnen zijn, en je sneller verslagen kan worden, is het wel aan te raden deze af en toe te doen. De kans dat personages sneller nieuwe vaardigheden leren ligt namelijk een stuk hoger.
Het verhaal rond Gustave en Wil, elk met hun eigen pad, presenteert SaGa Frontier 2 Remastered met het History Choice-scherm. Hier heeft Square-Enix een flinke verbetering op toegepast, maar daar ga ik later verder op in. Eerst is het nog goed om te weten dat je beide verhalen chronologisch en los van elkaar kunt volgen. Maar ook kan je afwisselen tussen beide helden wanneer je wil. Nu ik de basis behandeld heb, kan ik eindelijk kijken naar de aangepaste en nieuwe elementen van het spel.
Lekker snel door het spel gaan
Ik begin graag met de positieve punten. Zo is de gebruikersinterface erop vooruitgegaan, waardoor het spel alle informatie duidelijker presenteert. Dat levert een boost in spelersgemak op. Dit geldt ook voor het combatsysteem waarbij vooral de snelheid van de gevechten, en het opzetten van de Combos, net wat lekkerder werkt. Je kunt de snelheid overigens aanpassen voor de gevechten, waardoor je er twee keer zo snel doorheen kan gaan. Dergelijke verbeteringen zien we vaker bij verbeterde versies van oude jrpg’s.
Het aanpassen van de snelheid is niet alleen behouden tot gevechten. Dit kan ook op de overworld en het verhaalverloop. Al zou ik het niet echt aanraden om de snelheid twee of zelfs drie keer te verhogen op de overworld als je vijanden wilt ontwijken en niet wéér in een gevecht wilt belanden. Monsters omzeilen op de kaart is namelijk vrij lasting op de hoge snelheden. Als er geen vijanden meer op het scherm zijn, dan is het veilig om te doen.
Parameter Inheritance
Een volledig nieuwe toevoeging, die ook zeer welkom is, is het Parameter Inheritance-systeem. Dit zorgt er voor dat je de statistieken kunt toepassen van het ene op het andere personage. Mocht je bijvoorbeeld een character hebben dat weinig tot geen punten heeft in een van de Anima-elementen, dan kan je die altijd aanvullen met die van een ander. Dit is handig zodat je sneller meer schade kunt doen. Dat geldt vooral voor nieuwe leden in je groep. En hoe hoger de punten, hoe meer schade je toebrengt.
Die nieuwe leden speel je ouderwets vrij door het verhaal te volgen. Zoals eerder aangegeven volg je Gustave XIII, die op zeer jonge leeftijd door zijn eigen vader verbannen is van zijn thuisland. Waarom? Omdat hij geen Anima kan gebruiken. Ook maak je kennis met Wil Knights, een zogeheten Digger. Hij is op zoek naar een legendarisch object genaamd The Egg. Dat legendarische ei heeft naar verluidt zeer veel magische kracht.
Meer verhaal, meer personages
De layout van het History Choice-scherm is gelukkig flink onder handen genomen. Daardoor kun je nu nog gemakkelijker op jaar en omgeving zoeken naar de hoofdstukken die je nog niet hebt gespeeld. Wat mij betreft een positieve ontwikkeling, omdat dat in het origineel nog wel eens moeizaam ging.
Daarnaast heeft Square-Enix nieuwe hoofdstukken toegevoegd die wat meer inzichten bieden in sommige personages. Je kunt bovendien kennismaken met een nieuwe cast, die op hun beurt extra uitdagingen bieden. Die bijfiguren hebben een eigen, unieke look en dat geldt ook voor eventuele vijanden die voorheen nog geen eigen sprites hadden. Over sprites gesproken: die heeft de ontwikkelaar in veel gevallen mooi opgepoetst. Daar zie je duidelijk dat SaGa Frontier II Remastered geniet van een hogere resolutie. Personages en monsters zien er eveneens net wat beter uit, en dat is ook zeker een pluspunt.
Maar die art op de achtergrond…
Helaas komen we daarmee aan bij het grootste minpunt, namelijk de achtergronden. Het origineel viel vooral op door de prachtige en originele handgetekende en met waterverf ingekleurde omgevingen. Die zorgden ervoor dat de game nog magischer en buitenwerelds aanvoelde dan vergelijkbare titels. Helaas heeft de ontwikkelaar besloten de pixels van het origineel weg te werken door middel van generatieve AI en dat heeft het spel niets goeds gebracht.
Er vallen me teveel rare grafische fouten op. Denk dan aan lijntjes die niet goed lopen en objecten die onleesbaar zijn. Dit doet de prachtige tekeningen volledig teniet. Hoewel developers in het verleden vaker succesvol gebruikmaakten van machine learning om oude art scherper te maken, is dat hier dus niet gelukt. Een flinke smet op de game, en ook de serie wat mij betreft. De makers zeggen dat ze lichte AI-upscaling gebruikten, vergelijkbaar met SaGa Frontier 1 Remastered en de textuuropschaling van Minstrel Song Remastered.
Meenemen naar New Game+
Maar ik wil het heel graag positief houden, want SaGa Frontier 2 Remastered verdient je aandacht. Naast de al bestaande New Game+, waarin je zelf kunt kiezen wat je allemaal mee neemt naar de nieuwe ronde, is er nu namelijk ook endgamecontent. Die speel je vrij zodra je het verhaal doorlopen hebt en biedt sterkere bazen en nieuwe evenementen. Dit is de modus waar de Parameter Inheritance voornamelijk goed van pas komt.
Dig! Dig! Digger! is een andere leuke en verrassende toevoeging. Een minigame die alleen beschikbaar was in Japan met behulp van de PocketStation. Dat is een PS1-accessoire dat in het Westen nooit officieel uitgebracht werd door Sony. Nu is die optie volledig beschikbaar in het spel zelf, en je kun zelfs drie Diggers tegelijkertijd erop uit sturen ten opzichte van een enkele als je een PocketStation en een Japanse versie van het spel had.
Spelers die het spel al kennen zullen begrijpen dat die toevoeging SaGa Frontier 2 Remastered iets gemakkelijker kan maken. Dat komt doordat wapens stuk kunnen gaan als je ze niet op tijd repareert. Door middel van Dig! Dig! Digger! kun je (relatief) snel vervangende wapens vinden. Je kunt nieuwe Diggers vinden op verschillende locaties, dus houd je ogen open voor oplichtende plekjes, en praat met alles en iedereen waar je kan.
SaGa Frontier 2 Remastered kopen?
Als laatst is er nog een Library-functie, en hier kun je de prachtige originele character art van Tomomi Kobayashi bekijken, en luisteren naar de volledige soundtrack dat geheel intact overgezet is. Al met al is de game flink verbeterd en overzichtelijker gemaakt ten opzichte van het origineel, en ook een must play voor de die-hard jrpg-spelers. Het blijft echter teleurstellend om de tekeningen van Kobayashi op een groot aantal plekken door de mangel gehaald te zien worden door AI. Jammer dat de makers juist op dit punt de bal merkbaar hebben laten vallen.
Maar als je je daar overheen kan zetten, dan wacht er een ongekende rpg op je. Saga Frontier 2 Remastered biedt namelijk twee verhaallijnen, een unieke manier waarop je een nieuw hoofdstuk selecteert en een vormgeving die, ondanks de tegenslag, nog altijd een uniek element vormt. Daarnaast kun je gevechten aangaan op drie verschillende manieren en lekker experimenteren met allerlei soorten aanvallen. Tel daar de verbeteringen bij op, en je houdt een rpg-avontuur over dat 25 jaar na dato nog steeds de moeite waard is.
Geschreven door Peter van Groning.
Square-Enix heeft ons een recensiecode gegeven. We hebben SaGa Frontier 2 gespeeld op PlayStation 5. De rpg is helaas niet fysiek verkrijgbaar, maar alleen als download. Voor meer gamereviews kun je terecht in ons groeiende overzicht. En je kunt je ook altijd aanmelden voor onze Discord, waar we het hebben over (retro)games en meer.