Game Console R36 Mini kan je nog verrassen

Met de R36 Mini gaat Game Console de strijd aan met de Miyoo Mini+ en Anbernic RG35XX Plus. De Mini heeft echter wat troeven in handen, waardoor die je nog kan verrassen. Die enkele analoge knuppel zit op een vreemde plek, maar is niet minder welkom.

r36 mini review

Je hoeft maar één blik te werpen op de Game Console R36 Mini om te zien wat de handheld anders maakt dan de rest. Daar waar veel fabrikanten een knuppel links aanbieden, of soms twee knuppeltjes onder de knoppen, presenteert de Mini die stick precies in het midden. Dat zou in theorie een goede achilleshiel kunnen zijn van de retrohandheld met Linux aan boord – maar geloof me, het tegendeel is waar. Daarnaast heeft dit model nog een mooie troef in handen, waar ik je in deze recensie alles over vertel.

De R36 Mini, die ook de naam Game Console My Mini draagt, heb ik gekocht voor 47,99 euro. Dat is echt niet veel geld voor een systeem waar je tot aan PlayStation 1 perfect op draait. Qua formaat zit die tussen de Miyoo Mini Plus en Anbernic RG35XX Plus, maar qua prijs zit die er behoorlijk onder. Bij de Nederlandse webshop RetroGear.nl kosten de twee concurrenten namelijk respectievelijk 65 euro en 70 euro. Zeker geen verkeerde prijzen (en met snelle levering), maar de prijs van 48 euro laat zich moeilijk verslaan.

r36 mini

De bekende chipset

In de basis haal je een handheld met weinig verrassingen in huis. Onder de motorkap zit de bekende RK3326-chipset, die games tot en met de PlayStation 1 prettig en op volle snelheid afspeelt. Technisch gezien kan de processor ook Nintendo 64, PSP en Dreamcast aan, maar dan in mindere mate. Je moet dan rekening houden met stotterende audio, missende frames en een game-ervaring die eigenlijk ondermaats is. Ja, ook voor die prijs: games wil je gewoon op hun originele snelheid kunnen spelen, ongeacht de hardware.

Laat je dus niet voor de gek houden als je ergens ziet staan dat je hier N64 en meer op kunt spelen. Nogmaals: technisch gezien kan het, maar tot en met PS1 werkt alles perfect. Als je meer 3d-spellen wil spelen, dan kun je beter wat extra geld investeren en gaan voor een Anbernic RG406H of RG406V. En anders kom je al gauw uit op een Retroid Pocket Mini of Retroid Pocket 5, die zelfs GameCube en PlayStation 2 aankunnen. Daar betaal je dan ook gauw een hoge meerprijs voor; maar N64 en dergelijke werken dan perfect.

r36 mini

Niet omvergeblazen

Ook het scherm zal je niet omverblazen. Begrijp me niet verkeerd: er is weinig mis mee. Het is een standaard lcd-paneel van 3,5 inch, met een resolutie van 640 bij 480 pixels. Veel retrogames zien er daardoor ontzettend scherp uit, helemaal die met een 4:3-verhouding. Voor 1:1 en 3:2 moet je zelf nog even de beeldverhouding instellen. Dat kan gelukkig via de RetroArch-emulator. Ik heb echter geen optie gevonden waarmee ik de aangepaste instellingen kan opslaan, dus vooralsnog moet je dat iedere keer handmatig regelen.

In vergelijking met de Miyoo Mini Plus en Anbernic RG35XX Plus stelt de d-pad een beetje teleur. Hij registreert valse diagonale en voel té sompig, maar volstaat voor de meeste games. De vierpuntdruktoets voelt niet net zo solide aan als bij de concurrerende. De rugknoppen klinken daarnaast ontzettend hard, al valt dat in vergelijking met de Powkiddy V20 mee. De actieknoppen laten tot slot weinig te wensen over. Die laten zich snel en prettig indrukken en bieden bovendien een ontzettend fijne feedback.

r36 mini

Wat maakt hem zo verrassend?

Goed, tot nu toe valt alles nog wel mee, dus. Ik heb nog geen redenen genoemd waarom je per se voor de R36 Mini zou moeten kiezen. Of wat hem dan zo verrassend maakt. Ondanks de kritiek ben ik toch enthousiast over dit apparaatje. Ten eerste heb je het formaat. De My Mini is nét iets groter dan de Miyoo Mini Plus en daardoor uitermate geschikt als reiskompaan. Het past in een broekzak, rugtas of handtas, zonder dat het veel ruimte inneemt. Daarnaast kun je veel (role playing) games meer dan prima met één hand bedienen.

Wat de R36 Mini echter zo goed maakt heeft te maken met de software. De retrohandheld draait op EmuElec en presenteert derhalve alle games en instellingen op een overzichtelijke manier. Je kunt een hoop zaken naar eigen inzicht instellen als je dat wil, waardoor de Mini al snel als een unieke en eigen handheld aanvoelt. Verder speelt het systeem standaard geen muziek af in het menu (scheelt een trip naar de opties) en is het mogelijk de led-ring om de analoge stick uit te schakelen. Fantastisch, want van dat geflits word ik anders gek.

r36 mini

De perfecte plek

Wat hem pas echt uniek maakt is die analoge knuppel in het midden. Die zit namelijk op een perfect plek voor je duim. Normaliter plaatsen fabrikanten dat soort knuppels op een onhandige plek, helemaal op de wat compactere modellen, waardoor je soms wat kramp ontwikkelt tijdens het spelen. Maar dat heb ik met de R36 Mini totaal niet gemerkt. Daar tegenstaat dat je wellicht weinig games met een analoge knuppel wíl spelen – maar als dat wel het geval is, dan kun je ervan op aan dat de stick op een toegankelijke positie zit.

Ironisch genoeg is die plek perfect voor Nintendo 64-spellen, omdat het dicht in de buurt komt van de N64-controller. Zoals gezegd kun je die games beter mijden op dit apparaat. Maar ik hoop dat Game Console in de toekomst een krachtigere variant uitbrengt en de knuppel dan op dezelfde plaats positioneert. De stick zelf is een typische Nintendo Switch-achtige variant die qua kwaliteit weinig voorstelt, maar genoeg bewegingsvrijheid aanbiedt. Het is oké, maar af en toe merk je wel wat stroefheid, helaas. Daar is de prijs ook naar.

miyoo mini plus vs game console r36 mini vs anbernic rg35xx plus

R36 Mini kopen?

In deze recensie heb ik al een aantal alternatieven genoemd voor de R36 Mini. Maar geen één biedt zo’n fijne prijs-kwaliteitverhouding aan als dit model. Voor 48 euro kun je veel slechter treffen. Specifiek voor 4:3-spellen kun je anders nog terecht bij de Powkiddy RGB10X en anders staat de Powkiddy V10 voor je klaar als je graag GBA-games (her)beleeft. Die zijn vergelijkbaar geprijsd. Tot slot is er budgetkoning Batlexp G350, die voor 50 tot 60 euro overtuigt met twee sticks en een over het algemeen goede bouwkwaliteit.

Als je een retrohandheld voor minder dan 50 euro zoekt, en je mist zo’n tweede analog stick niet, dan is de R36 Mini het apparaat dat je wil hebben. Het verrast met een fijne positionering van z’n enige analoge knuppel en compacte formaat. Ook voelt de bouwkwaliteit niet goedkoop aan en geven de actieknoppen een goede feedback. Ja, er zijn wat nadelen (de d-pad is ondermaats en de schouderknoppen klinken luid), maar dat hoeft wat mij betreft een aanbeveling niet in de weg te zitten. Een relatief veilige aankoop, dus.


De Game Console R36 Mini is te koop op AliExpress. Mocht je iets kopen via de affiliatelink, dan kan RetroReady daar een commissie aan overhouden. Voor meer handheldreviews kun je terecht in ons uitgebreide archief, waar we sinds begin 2023 allerlei soorten handhelds testen. Ook hebben we een Discord waar je je voor kunt aanmelden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Auto