Powkiddy V20 typeert de retrohandheld

De Powkiddy V20 voelt aan als een vreemde eend in de bijt. Niet omdat die zo speciaal is, maar juist omdat die zo gewoontjes blijkt. Desondanks heeft het apparaatje één aspect dat wonderen doet: de accu. Maar is dat genoeg?

powkiddy v20

Het ontwerp van de Powkiddy V20 bewijst dat het uiterlijk van de Game Boy tijdloos is. Bijna dertig jaar na de introductie van de eerste cartridgehandheld van Nintendo zijn er nog steeds bedrijven die het design emuleren. En anders wel met de kleuren aan de haal gaan. Voor retrogamers een feest van herkenning – al moet ik er ook bij zeggen dat de kleurenoptie die ik uitkoos een beetje veilig en saai is. Gelukkig is de V20 in een aantal andere kleuren beschikbaar, zoals zwart en een beetje vervaagd geel.

Ik kocht de Powkiddy V20 voor ongeveer 62 euro bij de online winkel van de fabrikant. Ik moest nog wel meer dan een week wachten voordat ik het model binnenkreeg. Daarom wil ik graag de Nederlandse retrogamewinkel Retrogear onder de aandacht brengen. Daar kun je een aantal heavy hitters kopen. En als je op tijd bestelt, heb je de handheld de volgende dag in huis. Daar kost de Powkiddy V20 69,99 euro (met een 64 GB-kaartje). Maar dan heb je verder geen extra kosten én een ontzettend snelle levering.

powkiddy v20

Drie opvallende elementen

Als je aan mij zou vragen: waar kan ik de handheld nu het beste aanschaffen, dan zou ik Retrogear zeggen. Je steunt daarmee namelijk een Nederlandse webshopeigenaar én de RetroReady-redactie. Dit is verder geen gesponsorde content of iets dergelijks. Maar ik heb de eigenaar achter de shop leren kennen en we hebben besloten te gaan samenwerken. Daar in de toekomst later meer over. Maar voor nu houdt het in dat je via de links in dit artikel beide sites steunt met je aankoop. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje!

Terug naar het onderwerp van de recensie: de Powkiddy V20. Dit is een tamelijk standaardhandheld zo op het eerste gezicht. Het apparaat heeft een 3,5 inch scherm met een resolutie van 640 bij 480 pixels. Daarnaast is er 1 GB aan werkgeheugen en een enkele speaker (die soms een beetje kan kraken). De V20 heeft drie opvallende elementen, waaronder de processor. Dit is de Allwinner 133P-chipset, die je ook aantreft in de verticale handheldkoning Trimui Brick en de prins onder de miniconsoles: Mini 28 Zero.

powkiddy v20

Toch een uniek karakter

Ik zeg bewust opvallend, en niet bijzonder. Want de gekozen processor komt niet heel vaak voor (al zit die ook in de Trumui Smart Pro). Veel vaker kiezen fabrikanten voor een RK3326-chipset, of een stapje daarboven. De tweede eigenschap heeft te maken met de accu. Aan boord zit er een met een vermogen van maar liefst 5000 mAh. Dat heb ik nog niet eerder gezien in dit prijssegment. Je kunt hier ruim tien uur op gamen, zonder naar de lader te hoeven grijpen. Dit is wat de Powkiddy V20 toch een uniek karakter meegeeft.

Het derde opvallende element bespreek ik verder op de recensie. Eerst ronden we de beoordeling van de hardware. Het feit dat de actieknoppen en vierpuntdruktoets allemaal van rubberen membraan voorzien zijn, geeft het gamen dat ouderwetse retrogevoel mee. De knoppen zijn lekker sompig, maar vreten je input niet op. Dat gezegd hebbende registreert de d-pad wel valse diagonalen. Plus: de schouderknoppen klinken ontzettend hard. Nog harder dan op de Powkiddy RGB20 Pro en Powkiddy RGB20SX.

powkiddy v20

Batocera en RetroArch

Terugkomend op het derde onderdeel dat opvalt: de software. De Powkiddy V20 draait op Batocera. Dat is een heel fijn en overzichtelijk besturingssysteem, dat games en consoles netjes presenteert. Je kunt voor het systeem volop personaliseren als je dat wil, maar de vraag is of dat moet. Wat ik juist zo fijn vind aan Batocera is dat je er in principe niets aan hoeft te doen voor een goede ervaring. Aangezien de V20 geen wifi of bluetooth heeft, werken sommige opties niet (zoals RetroAchievements en draadloze controllers).

Veel games speel je in de RetroArch-emulator. Dat is één van de tofste programma’s die er in dit segment bestaat. Het is toegankelijk en biedt ontzettend veel opties, die Powkiddy gelukkig niet afsluit of beperkt. Voor bepaalde consoles kan het zijn dat je met een andere emulator te maken krijgt, zoals PPSSPP voor PSP, Drastic voor Nintendo DS en Redream voor Dreamcast. De opties per programma verschillen, maar over het algemeen kun je veel zaken aanpassen om bepaalde games wellicht net wat beter te laten draaien.

powkiddy v20

Typische emulatiekwaliteit

Houd er echter rekening mee dat de Powkiddy V20 niet beschikt over de sterkste processor. De Allwinner 133P is redelijk snel, maar verder dan de PS1 gaat die eigenlijk niet. Dat behoeft wat nuance, aangezien je hier wel degelijk Nintendo 64- en Dreamcast-games op kunt spelen. Zelfs PSP en Nintendo DS lenen zich voor dit apparaat. Maar je merkt dan heel goed dat die tegen z’n grenzen aanloopt. Niet elke titel van deze consoles draait dan op volle snelheid. Sommige games werken niet zonder opties als de frameskip.

Met frameskip kan een emulator letterlijk wat frames skippen – beelden overslaan, dus. Daardoor kan die een bepaald aantal beelden per seconde garanderen, is althans het idee. Maar hoe moderner de console, hoe moeilijker het wordt. Bepaalde PS1-spellen draaien al niet volledig en constant op 60 fps (dat is wel het doel), maar daar heb je weinig tot geen last van in de gameplay. Als je het dus op PS1 en alles daaronder houdt, dan zal de Powkiddy V20 niet teleurstellen. Je moet niet meer willen vragen van de chipset.

powkiddy v20

Powkiddy V20 kopen?

Al met al merk ik dat niet ontzettend warm word van de Powkiddy V20. Maar de handheld doet ook echt niets fout. Het biedt voor mij een ervaring die een retrohandheld typeert. Dit is een ultieme oppakken-en-spelen-machine, met genoeg rekenkracht tot een PlayStation 1 (en daar net voorbij). Het beeld is scherp en kleurrijk, de software is overzichtelijk en vooral de accu van 5000 mAh maakt indruk met tien uur speeltijd. Dat laatste is eigenlijk het enige dat de V20 uniek maakt; veel dingen doen andere handhelds beter.

Neem de prijs. 60 tot 70 euro is niet duur, maar wel in vergelijking met de Magicx Zero Mini 28. Daarnaast heeft de Trimui Brick een hogere resolutie en een minstens net zo fijn besturingssysteem (los van allerlei toffe eigenschappen). Maar die is dan wel duurder. In het licht van de Batlexp G350 is het sowieso lastig om de V20 aan te bevelen, omdat dat nou eenmaal een ongeëvenaarde budgetkoning is. De V20 is echter de retrohandheld die het langste meegaat. Daardoor kan dit tóch een interessante optie zijn.


Mocht je de Powkiddy V20 overwegen, haal hem dan via Retrogear.nl in huis. Voor meer handhelds kun je terecht in ons uitgebreide handheldarchief. Ondertussen kun je je aanmelden voor onze Discord, waar we praten over handhelds, controllers, retrogames en meer! Mocht je iets kopen via de affiliatelinks in dit artikel, dan kan RetroReady daar een kleine commissie aan overhouden. Maar dat kost jou niets extra.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Auto