Logitech G522 Lightspeed onderscheidt zich met flexibiliteit
De Logitech G522 Lightspeed is een flexibele gamingheadset met een hoogwaardig geluid en veel aanpassingsmogelijkheden. Voor retrohandhelds is die minder geschikt, maar voor pc-gamers is er veel om van te houden.

Met een adviesprijs van 169,99 euro is de Logitech G522 Lightspeed echt geen goedkope gamingheadset. De accessoire valt daardoor tussen twee eerder geteste gamingheadsets, namelijk de Teufel Cage Pro (199 euro) en Audio-Technica ATH-GL3 (119 euro). Teufel zet in op audiokwaliteit en comfort, maar heeft geen lange accuduur en kun je ook niet aan twee apparaten tegelijkertijd koppelen. De Audio-Technica is betaalbaar en vervormt het geluid niet, maar laat qua comfort en connectiviteit wat te wensen over.
Hoe vergaat het de Logitech G522 Lightspeed? Dit is een gamingheadset die zich met name richt op streamers, e-sporters en gamers die net even wat meer eisen van hun gaminghardware. Dit zijn doelgroepen die niet helemaal bij het publiek van RetroReady passen, maar ondanks dat denk ik toch dat het de moeite waard is om de koptelefoon aan het licht te brengen. Hoewel die minder geschikt is ook voor retrohandhelds, kunnen juist pc-gamers hier goed mee uit de voeten. De G522 Lightspeed zet namelijk flink in op personalisatie.
Logitech G522 volgt G733 op
De Logitech G522 Lightspeed valt onder de Logitech G5-serie. Die is een vrije recent productserie waar de G502-muis en het G515-toetsenbord onder vallen. Als je alle apparaten uit de serie in huis haalt, ontgrendel je allerlei handige koppelingsacties, maar voor deze recensie test ik alleen de gamingheadset. Verder is het goed om te weten dat de G522 in feite de opvolger is van de G733 uit 2020, maar dan dus onder die nieuwe serienaam. De G733 bood destijds alleen de Lightspeed-connectie aan; dat is een usb-dongle.
Nu heb ik zelf een haatliefdeverhouding met dongles, maar voor gamingheadsets ben ik ze wel gaan waarderen. Die usb-a-adapter kun je op zowel pc als PlayStation 5 gebruiken en daardoor genieten van draadloze audio. Verder kun je de headset via bluetooth aan smartphones, tablets en de Nintendo Switch koppelen, en anders maak je gebruik van een bekabelde verbinding. Die werkt niet via een aux-, maar met een usb-c-naar-usb-a-kabel. Daardoor is die minder geschikt voor handhelds, die vaak nog een audiojack hebben.
Comfort van hoog niveau
Maar goed, nu zijn er genoeg gamers die alleen op hun pc gamen, of dat nu om oude of nieuwe spellen gaat. Genoeg reden de headset gewoon onder de loep te nemen. De Logitech G522 heeft vrij riante oorschelpen, die comfortabel over je oren vallen. Ze zijn groot genoeg voor de meeste oren en bieden daarnaast ruimte voor kleine oorbellen. Zelf draag ik kleine oorknoppen en heb ik geen moment last gehad van enige vorm van druk, pijn of prikjes. De oorkussen zijn gevuld met geheugenschuim en voelen lekker zacht.
Aan de binnenkant van de plastic rand die op je hoofd rust zit een zachte, geribbelde spanband. Die rust aangenaam op je haren en trekt daar niet aan. Ook mooi: je kunt zowel de band als de oorkussen afnemen en wassen, als je dat wil. Je kunt ze bovendien zelf vervangen wanneer ze daaraan toe zijn. In de toekomst zal Logitech daarvoor de nodige accessoires uitbrengen. Nu geef ik vrijwel nooit mijn menig over beloftes – maar als de fabrikant die hierin nakomt, dan is dit tevens een duurzaam alternatief voor veel gamingheadsets.
Logische bedieningsopties
De hoofdband is ontzettend flexibel. Je kunt de Logitech G522 vervormen tot de letter Z zonder je zorgen te hoeven maken over dingen die kapotgaan. De oorcups zijn iets minder flexibel. Die kun je namelijk niet bijdraaien, maar wel omhoog en omlaag bijstellen. Ook kantelen ze een beetje om rekening te houden met de vorm van je hoofd. Gelukkig heeft dit geen effect op het draagcomfort van de headset, die 290 gram weegt. Verder is het zo dat alle knoppen en aansluiting zich aan de linkerkant van de headset bevinden.
Wat ik erg waardeer is dat alle knoppen anders aanvoelen. In- en uitschakelen regel je met een schuifknop, wisselen tussen Lightspeed en bluetooth gaat met een compacte drukknop en het volume regelen doe je met een wieltje. Je kunt tot slot snel de microfoon aan- en uitzetten door op een button te drukken die net wat meer uitsteekt dan de rest. Zonder ergens aan te hoeven wennen weet je dus precies hoe je iets voor elkaar moet krijgen. Tot slot is er een enkele usb-c-poort voor het opladen en die genoemde kabelverbinding.
Rgb-verlichting die niet stoort
Mocht je mijn controllerreviews volgen op de site, dan weet je dat ik weinig heb met rgb-verlichting. Misschien dat ik daar al te oud voor ben, maar ik vind die vaak storend of afleidend. Maar omdat de doelgroep voor dit product net even anders is dan gebruikelijk, is het nodig dat ik er nu een serieuze blik op werp. Wat ik tof vind aan de verlichting van deze headset is dat die niet in de weg zit. Aan beide kanten van de oorcups tref je namelijk gebieden aan waar de rgb-verlichting zit, waardoor die nooit stoort.
Mocht je een streamer zijn, dan zit het licht dus nooit constant direct in het beeld van de kijker. En als je aan e-sports doet, dan heb je nooit last van gekleurde lampen die reflecteren op de monitor voor je. Je kunt je wellicht als streamer nog afvragen wat dan precies het punt van de kleurige onderdelen zijn, maar je ziet die wel degelijk wanneer je je hoofd draait of de camera wat schuiner plaatst. Dat maakt het effect veel subtieler en wellicht net wat aangenamer voor kijkers, terwijl je toch je stijl kunt overbrengen.
Een zwaar karakter
Los van comfort en koppelingsopties is de kwaliteit van de audio enorm belangrijk. Nu zeg ik er altijd bij dit audio een persoonlijke beleving is en dat verschillende factoren daar invloed op kunnen hebben, zoals je omgeving en gehoor. Dat neemt niet weg dat je als recensent toch waardevolle uitspraken kunt doen over de audiokwaliteit, zeker als je meer gamingheadsets test. In het verleden heb ik voor mijn opdrachtgevers gamingkoptelefoons getest van Turtle Beach, Bang & Olufsen, HyperX, Nacon, Skullcandy en Sony.
De Logitech G522 heeft over het algemeen een wat zwaar geluidsprofiel. Het is niet zozeer dat de baslaag extreem aanwezig is, maar de hogere tonen komen met de standaardinstellingen wat minder aan bod. Dat merk je vooral wanneer je hier muziek mee gaat luisteren. Nu zul je dat misschien niet meteen doen; maar als je één headset zoekt voor gaming, muziek en meetings, dan is de G522 niet de allerbeste midrange optie. De wat hogere lagen gaan namelijk verloren in de zwaarte van dat algemene karakter.
Luisteren naar de omgeving
Tijdens het gamen heb je hier aanzienlijk minder last van. Ik heb games als Assassin’s Creed Shadows en Clair Obscur: Expedition 33 gespeeld met de koptelefoon op, naast een aantal retrogames. Maar het product schittert, logischerwijs, bij moderne titels. Bij de eerstgenoemde titel kon ik bijvoorbeeld een positie achterhalen van een personage dat ik niet direct kon zien, door af te gaan op het geluid van z’n voetstappen. Zeker bij een Assassin’s Creed-game kan luisteren naar de omgeving een voordeel bieden.
Waar de Logitech G522 echter in excelleert, is het balanceren van verschillende audiotracks. Games hebben verschillende lagen, zoals muziek, geluidseffecten en dialogen, en daar maakt de koptelefoon een duidelijk en nauwkeurig onderscheid tussen. Het is niet zo dat je op hardwareniveau de verscheidene tracks kunt bijstellen, maar dat kan natuurlijk wel gewoon in het in-game menu. Verder klinkt de audio wel warm, maar merk je dus ook dat de hoogte helaas wat wordt afgemeten. Het midden klinkt vrij aangenaam.
Dezelfde opties, ongeacht het platform
Via de Logitech G Hub, beschikbaar op zowel pc als mobiele apparaten, kun je de geluidsinstellingen wijzigen middels equalizers. Gemaakte sets sla je direct op de headset op, waardoor je op pc, console en smartphone naadloos gebruikmaakt van dezelfde opties. Je kunt per game of per genre een equalizer maken, net wat je wil. En anders maak je gebruik van presets die al voldoende support geven. De eigengemaakte equalizers maken gebruik van een tienpuntssysteem en bieden daarmee flink wat vrijheid.
Maar ik heb ook gemerkt dat die instellingen de beperkingen van de Logitech G522 niet helemaal wegnemen. Ik blijf het profiel zwaar vinden klinken. En als je dat een probeert tegen te gaan door de hoogte wat meer ruimte te geven, dan verlies je gewicht in het midden. Dat gezegd hebbende klinkt de headset echt niet verkeerd. Niet alleen hoor je duidelijk onderscheid tussen audiokanalen, ook klinkt alles fijn en beproefd. Bovendien klinkt de partychat luid en duidelijk, al kun je het balans tussen game en chat niet bijstellen op de cups.
Het paradepaardje
Waar Logitech heel erg trots op is met de G522 is de microfoon. Dit is namelijk nagenoeg dezelfde mic als op recente en duurdere Astro-koptelefoons. Het onderdeel beschikt over het volledige frequentiebereik tot 48 kHz en klinkt echt ongeëvenaard goed. Ik ben zelf niet bekend met de Astro-headsets, dus dit is de eerste keer dat ik dit zelf meemaak. Maar heb in de afgelopen vijf jaar geen betere microfoon voorbij zien komen op een gamingheadset. Je stem klinkt warm en genuanceerd, en emotie komt beter over.
Nu is dat natuurlijk al fijn voor de gewone gamers onder ons, want dan ben je prettig verstaanbaar tijdens partychats. Maar ik kan me voorstellen dat streamers daar ook veel baat bij hebben. Ik zou zelfs durven stellen dat je, zeker als je net begint, niet direct nog hoeft te investeren in een dure microfoon, zo goed klinkt die van Logitech G522. De mic heeft bovendien een handig lampje waarmee je kunt zien of die aan- of uitstaat en is afneembaar, waardoor je er geen last van hebt als je gewoon rustig wil gamen.
Overige technische gegevens
Tot slot kijk ik nog naar wat overige technische gegevens. De Logitech G522 heeft een accu die tot zeventig uur meegaat. Ook dat is echt een enorme vooruitgang in het veld. Nu zijn er headsets die dat al doen, maar desondanks is dit meer dan welkom. Die zeventig uur geldt alleen voor wanneer je zonder rgb-verlichting gaat gamen, anders komt de teller uit op tot pakweg dertig uur. Nog steeds een mooie score: die is bijvoorbeeld anderhalf keer langer dan op de eerdergenoemde en duurdere Teufel Cage Pro.
En voor wie het weten wil: de G522 beschikt over biocellulose drivers van 40 millimeter (24-bit / 48kHz), die opgenomen zijn in hun eigen akoestische ruimtes. Elke oorcup heeft dezelfde audiotechnologie aan boord, waardoor er geen verschil in geluidsbeleving zit. Dat moet volgens de fabrikant zorgen voor een beter ruimtelijk geluid, en dat is iets wat ik kan beamen. Normaliter hoor je wel al geluiden snel goed om je heen, maar ik ben nu in staat geweest om de locatie van een personage te achterhalen op basis van z’n voetstappen.
Logitech G522 Lightspeed kopen?
Daarom ben ik, ondanks de paar minpunten, toch heel enthousiast over de Logitech G522 Lightspeed. De headset positioneert zich als een robuuste en veelzijdige optie, primair gericht op de veeleisende pc-gamer. Hoewel de adviesprijs aan de hoge kant is, onderscheidt de G522 zich door een ongekend comfort, zelfs bij langdurig gebruik, en een flexibel ntwerp. De connectiviteitsopties maken de headset breed inzetbaar, al zul je de headset niet kunnen gebruiken op typische retrohandhelds of Xbox.
Het geluidsprofiel neigt naar de zwaardere kant. Ondanks dat heb je een hoog omgevingsbewustzijn en maak je moeiteloos onderscheid tussen audiokanalen. De absolute troef is de microfoon, die qua kwaliteit vergelijkbaar is met die van duurdere Astro-headsets en zelfs een losse microfoon overbodig kan maken voor startende streamers. Daar komen de indrukwekkende batterijduur en de uitgebreide G Hub-software nog bij, waardoor de Logitech G522 een betrouwbare en hoogwaardige keuze is.
Logitech heeft ons een recensie-exemplaar opgestuurd, die we na afloop kunnen houden. We hebben de headset getest op een pc met Windows en een PlayStation 5. Je kunt de Logitech G522 aanschaffen bij Bol.com of Amazon. Mocht je iets kopen via de affiliatelinks, dan kan RetroReady daar een klein bedrag aan overhouden. Voor meer hardwarereviews kun je terecht in ons uitgebreide overzicht. Ook kun je je nog aanmelden voor onze Discord, waar we het over gaminggear en meer hebben.