Bestellen bij Banggood doe je met nodige voorzorgsmaatregelen

Banggood is een online verkoopplatform uit China, waar je onder meer retrohandhelds, andere gamingproducten en nog veel meer aantreft. Hoe bevalt deze webshop en wat kun je ervan verwachten?

banggood review

De verkoopwebsite Banggood bestaat sinds 2006, maar zelf had ik er nog niet eerder besteld. Ik heb dat uiteindelijk toch gedaan, omdat ik er twee retrohandhelds op aantrof waar ik interesse in had. Namelijk de M18 R43 Pro en de X6. Beide handhelds vallen in andere prijscategorieën en zijn daardoor niet echt met elkaar vergelijkbaar – lees dus vooral de reviews als je daar meer over wil weten. In dit artikel wil ik kort mijn ervaringen met de online winkel delen en wat licht schijnen op het privacybeleid, zodat je weet waar je aan toe bent als je hier iets bestelt.

Op 7 maart 2024 maakte ik een account aan en bestelde ik beide retrohandhelds. Die dag ontving ik twee mails van deze partij. Ten eerste het ontvangstbewijs en daarna een bedankje in de vorm van een coupon van een paar dollar korting op een volgende bestelling. Op 13 maart ontving ik wederom een mail, met de mededeling dat de verzending vertraging had opgelopen en dat ik om die redenen eventueel mijn bestelling kan annuleren. Maar ik had ook de optie om het gewoon even af te wachten. Daar heb ik voor gekozen – en dat wachten duurde niet lang.

Banggood review: redelijk wat mails

Want een dag later verscheen er wederom een mail van Banggood in mijn inbox. Dit keer met de boodschap dat de verzending opgestuurd is en dat ik hem uiterlijk op 27 april 2024 zou ontvangen. Prima, dacht ik. Duurt een beetje lang, maar de handhelds zijn onderweg. Dezelfde dag kwam er nog een mailtje binnen. Daar waar ik eerder geüpgraded was naar de VIP1-status, werd ik nu ineens VIP2. Dit is een klantenprogramma van Banggood. Omdat ik daar verder geen interesse in heb, heb ik daar niets mee gedaan. Maar reken dus op een constante mailstroom.

Tot slot verscheen er op dinsdag 26 maart nog een mail. Dit keer met een bonnetje en de bevestiging dat de bestelling helemaal geslaagd is. Ik had het pakket vlak daarvoor al ontvangen, waardoor Banggood in dit geval dus ruim voor de uiterlijke deadline leverde. Maar tussen 7 en 26 maart heb ik dus zes mails ontvangen over dezelfde bestelling. Dat is meer dan je bijvoorbeeld krijgt bij Amazon of Bol. Ik ben niet meteen aangemeld voor een nieuwsbrief en heb sinds die laatste datum ook geen mails meer ontvangen, dus ik heb goede hoop dat het daarbij blijft.

De twee retrohandhelds

De producten kwamen binnen in twee aparte verpakkingen, zoals ik dat vaker tegenkom vanuit Chinese retailers. Net zoals bij Anbernic en Powkiddy zijn de dozen van genoeg omhullend materiaal voorzien om eventuele schade te voorkomen. En hoewel de doosjes zelf wel een klein beetje schade hadden opgelopen, kwamen de handhelds er gelukkig keurig uit. Meer over mijn ervaringen met die handhelds lees je in de eerder gepubliceerde reviews. De X6 wint geen schoonheidsprijzen, maar wel de race naar de bodem – De M18 doet het minder goed

So far, so good, dus. Wat me ook geruststelde is dat ik gewoon met PayPal kon afrekenen. Als er dan gedoe is met de verkopende partij, dan kun je een geschil aanmaken en dat lost PayPal het mogelijk voor je op (mits je kunt aantonen dat de verkoper zich niet aan de afspraken houdt). Aangezien ik bij veel online verkopers met PayPal afreken, en ook in het geval van de problemen met de GKD Plus en KT Pocket mijn geld teruggekregen, had ik wel het vertrouwen dat het goed zou komen. Nu is mijn ervaring een momentopname, dus wat zegt het internet over Banggood?

Banggood op het internet

Wanneer je het hebt over een Chinese verkoper, dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt over de algemene voorwaarden, het privacybeleid en de ervaringen van andere mensen. En deze Banggood review is eigenlijk niet compleet zonder die informatie mee te nemen. Klik ook vooral op de links in dit artikel om daar meer over te lezen. Maar in beide gevallen (het privacybeleid en de algemene voorwaarden) moet je er rekening mee houden dat je veel persoonlijke gegevens achterlaat. Deze website laat bovendien weten dat Banggood niet overal aan de AVG voldoet.

Banggood verzamelt dus heel veel informatie over jou, de apparaten die je gebruikt en welke websites je bezoekt. Dat is niet geheel vreemd in webshopland. En omdat te mogen opereren in de Europese Unie moet Banggood voldoen aan strenge eisen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je oké bent met de gegevensverzameling. Lees dat beleid dus een keertje goed door om te zien wat de site (of app) verzamelt en bedenkt of je dat prettig vindt. Goed om te weten: door het SSL-certificaat zijn je gegevens (zoals wachtwoorden en creditcards) veilig opgeslagen.

Wat zeggen andere kopers?

Een positief aspect aan Banggood is dat je in veel gevallen de producten zonder gedoe kunt retourneren of omruilen. Daar kleven wel voorwaarden aan, die je hier kunt doornemen. Zo moet het product onbeschadigd zijn en kan het zijn dat je zelf opdraait voor de retourkosten. Online lees ik veel dezelfde soort ervaringen, bijvoorbeeld dat mensen iets niet ontvangen hebben of dat er een verkeerd product opgestuurd is. Op Trustpilot zijn mensen gematigd positief over de retailer, maar helaas is niet altijd te verifiëren of een review echt of ingekocht is.

Daarom gelden voor dit soort websites (net als AliExpress, bijvoorbeeld) altijd dezelfde richtlijnen en tips. Wanneer je iets bestelt, dan moet je er rekening mee houden dat het weken of soms maanden kan duren voordat het pakket arriveert. Ook kan het zijn dat de klantenservice slecht bereikbaar is (al moet dat ook op orde zijn, volgens de EU). Verder doe je er zelf goed aan je in te lezen over de verkopende partijen en enkele reviews na te lopen, zodat je weet waar je aan begint. En check ook altijd de prijzen elders, om te voorkomen dat je opgelicht wordt.

Banggood review: is de site betrouwbaar?

Onderaan de streep kan ik niet honderd procent garanderen dat je een positieve ervaring hebt met Banggood. Daarvoor is de website te groot en zijn er te veel producten, verdeeld over veel verschillende partijen. Je kunt altijd de gok wagen, zoals ik gedaan heb. Als je dat dan doet, reken af met een betaalpartij die je vertrouwt en die eventuele problemen voor je kan oplossen op het moment dat de klantenservice niet (meer) reageert. Omdat Banggood in Europa actief is, moet de site aan strenge voorwaarden voldoen, maar dan nog kunnen dingen misgaan.

Banggood biedt tevens een affiliatieprogramma aan. Ik heb me daar bewust niet voor afgemeld, ook al zijn inkomsten via affiliatie wel de hoofdbron van RetroReady. Dat komt omdat ik niet zeker weet dat alles goed gaat wanneer je er iets bestelt. En als je dat zou doen via één van mijn linkjes, dan ben ik deels verantwoordelijk. Ik heb wel het idee dat er in de afgelopen jaren veel verbeterd is bij Banggood en dat mensen over het algemeen de (juiste) producten binnen krijgen. Maar voor geldt eigenlijk dat wanneer je hier bestelt, je dat doet op eigen risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.