Game Kiddy Pixel 2 gaat tegen de stroom in

Ondanks een aantal tekortkomingen viel de eerste Pixel-handheld in de smaak bij de redactie. De Game Kiddy Pixel 2 voert nu gelukkig waardevolle veranderingen door zonder de prijs te verhogen, waardoor je meer voor minder in huis haalt.

game kiddy pixel 2

Als je van kleine retrohandhelds houdt, dan kun je eigenlijk niet om de Game Kiddy Pixel 2 heen. In vergelijking met zijn voorganger is er niet heel veel veranderd aan de buitenkant, maar intern zijn er meer dan genoeg verbeteringen die een opvolger rechtvaardigen. Zo is het scherm beter, zit er een krachtigere processor in, houdt de accu het langer vol en voel je nu de games trillen dankzij een ingebouwde trilmotor. Het mooiste is misschien nog wel dat de prijs niet omhoog gegaan is sinds de lancering van het vorige model.

Dat is goed nieuws met een zilveren rand, aangezien de prijs nog steeds fors is voor wat je in huis haalt. De Game Kiddy Pixel 2 kost los 80 dollar en de verkoper waar ik besteld heb, rekent 3 dollar aan verzendkosten. In Nederland komen daar nog ongeveer 20 euro aan importkosten en btw bij op, waardoor je al gauw op 95 euro uitkomt. Dat is iets minder dan bij de voorganger, maar mogelijk heeft dat iets te maken met de waarde van de dollar. Waarom is de Pixel 2 zo prijzig en wat maakt hem ondanks die prijs toch zo goed?

game kiddy pixel 2

Onderscheidende factor

Kijk, voor 100 euro haal je relatief krachtige handhelds in huis die in staat zijn Dreamcast-spellen te emuleren. Ze bieden daarvoor niet alleen de juiste chipset aan, maar ook bijbehorende bediening. Zoals een analoge knuppel en triggers waar je daadwerkelijk je vingers op kunt laten rusten. De Game Kiddy Pixel 2 is ongeveer even krachtig als de meeste handhelds van deze prijs, maar levert flink in op comfort vanwege zijn ontwerp. Maar juist dat design is waarmee Game Kiddy zich van de concurrentie onderscheidt.

De fabrikant is namelijk de enige die handhelds in dit formaat uitbrengt én van een metalen omhulsel voorziet. Ten opzichte van de eerste versie is er aan de buitenkant niet heel veel veranderd. De start- en selectknoppen zijn anders, maar verder is die qua indeling hetzelfde. Het lcd-display is nog altijd 2,4 inch groot. Omdat de resolutie ditmaal twee keer zo hoog is, zien retrogames er scherper uit dan ooit. Niet dat ik echt iets te klagen had bij de vorige iteratie, maar op dit scherm zijn kleine teksten bijvoorbeeld beter leesbaar.

game kiddy pixel 2

Driedimensionale vrijheid

Los van de verbeteringen op hardwaregebied, zie ik ook goede dingen qua software. Zo maakt heel het systeem nu gebruik van RetroArch, zodat daar geen twijfel meer over bestaat. Met een menuknop aan de zijkant roep je de interface op en kun je alles naar hartenlust aanpassen. Dat soort vrijheid kan ik enorm waarderen. Zo kun je voor elke console de correcte beeldverhouding instellen als je dat wil en gebruikmaken van allerlei filters. De enige uitzondering op deze regels is PSP-emulatie: daar heb je de PPSSPP-emulator voor.

Maar eerlijk is eerlijk: die games ga en wil je niet spelen op de Game Kiddy Pixel 2. Daarvoor is de handheld te klein en het scherm te compact. Je mist bovendien een analoge knuppel. Datzelfde probleem heb je voor Dreamcast, Nintendo 64 en soms ook voor PlayStation 1. Nu kun je binnen de instellingen de stick toewijzen aan de d-pad, maar dat is ten eerste een hoop gedoe en ten tweede is het geen fijn alternatief. Een vierpuntdruktoets biedt lang niet de driedimensionale vrijheid die je nodig hebt voor veel 3d-games van toen.

game kiddy pixel 2

Een 2d-machine

De betere processor gaat niet helemaal verloren aan dit systeem, gelukkig. Want de maximale kracht ligt hoger, waardoor je verzekerd bent van fijne gameplay op oudere systemen. De gekozen processor, de RK3326 (nu met een S erachter), wordt vaker gebruikt door de retrogemeenschap, waardoor emulators als een zonnetje draaien. Mits je natuurlijk rekening houdt met het plafond. Ja, je kunt hier Dreamcast-, PSP- en N64-games op spelen, maar daar ga je geen plezier uithalen. Als je het houdt op PS1, of wat lichtere Dreamcast-spellen, dan komt het wel goed – maar dit is voor mij gewoon een 2d-machine.

Tot slot heeft de Game Kiddy Pixel 2 nagenoeg dezelfde positieve en negatieve eigenschappen van zijn voorganger. Dat betekent dat de speaker niet top is, en dat je er goed aan doet daar een koptelefoon op aan te sluiten. Op RetroReady hebben we er twee getest, namelijk van Teufel en Audio-Technica. Die kun je er sowieso op aansluiten via de audiojack. Daarnaast geeft de metalen behuizing de retrohandheld een duurzaam, stoer en uniek karakter mee en kun je hier meer dan prima met één hand je favoriete rpg’s op spelen.

game kiddy pixel 2

Game Kiddy Pixel 2 kopen?

Op de redactie zijn we dol op unieke retrohandhelds. Ik heb er in de afgelopen jaren flink wat getest. Met uniek bedoel ik ook echt dat ze opvallen in de zee van soortgelijke producten. De eerste Game Kiddy Pixel is direct een handheld waar ik dan aan denk, vanwege zijn afwijkende vorm en metalen behuizing. Maar ook de Pocket Micro van Ayaneo, TJD T80 en Anbernic K101 Plus doen de dingen net even anders. Ze vervullen specifieke wensen en dat doen ze meestal goed, maar hebben altijd de nodige kanttekeningen.

Daardoor hebben ze een beperkte aantrekkingskracht en een kleine potentiële doelgroep. Dat is ook het geval voor de Game Kiddy Pixel 2. Onderaan de streep is dit een fijne, compacte handheld waar je moeiteloos met één hand op gamet. Het scherm is scherp (maar niet heel helder) en de processor is snel (en wordt soms warm). Maar je zal hem vooral in huis willen halen vanwege zijn unieke vormgeving en behuizing. Je kunt beter krijgen voor een bedrag van 100 euro, maar die handhelds zijn lang niet zo eigenzinnig.


Voor meer recensies kun je terecht in het handheldarchief. Daarnaast kun je je aanmelden voor onze Discord!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Auto