Anbernic RG557 komt niet mee met de markt

De Anbernic RG557 is een capabele Android-handheld die games kan emuleren op Wii U-niveau. Maar daar hangt een prijskaartje aan. En dan is het nog de vraag of je niet beter voor vergelijkbaar geprijsde handhelds zou kunnen gaan.

anbernic rg557 review

Iets meer dan een jaar geleden verscheen de Anbernic RG556 op de markt, waar de Anbernic RG557 de opvolger van is. Destijds concludeerde ik dat de 556 een prettiger Android-handheld bleek die zijn prijs waard is, maar dat je tegelijkertijd rekening moest houden met een aantal belangrijke minpunten. Nu zijn we een jaar verder en heb ik veel gelijk geprijsde handhelds voorbij zien komen. De markt is in een rap tempo veranderd en de vraag is nu in hoeverre de Anbernic 557 die heeft kunnen bijhouden.

De prijs die je voor de Anbernic RG557 neerlegt, is niet mals. Ik heb in totaal 344,84 dollar betaald, en dat vertaalt zich naar 317,17 euro. Dan ga je alweer uit het territorium van de Retroid Pocket 5, één van de duurdere handhelds van 2024 (maar niet eentje die in de top vijf duurste handhelds van dat jaar staat). De prijs is inclusief 17,84 euro aan verzendkosten en 53,37 euro aan btw. Voor die prijs ben ik al snel geneigd om te roepen dat de handheld, geheel gemaakt van plastic, dat niet waard kan zijn. Maar schijn bedriegt.

anbernic rg557

Glimmend en glibberig

In veel opzichten is de Anbernic RG557 hetzelfde als de 556. Dan doel ik met name op het ontwerp. Ook nu heb ik een plastic, haast glimmende variant gekocht, omdat ik die nou eenmaal het mooiste vind. Maar, net als bij de voorganger, ook nu merk ik dat het design deels ten koste gaat van het speelcomfort. De Android-handheld kan namelijk gemakkelijk uit je handen glijden tijdens warme dagen of lange speelsessies. Plus: het systeem gaat een beetje plakken. Ik weet niet hoe de witte versie is, maar misschien voelt die beter.

Daarnaast ben ik niet zo te spreken over de vier actieknoppen. Net als de rest van het ontwerp zijn die glimmend en glibberig. Niet dat je duim eraf afglijdt of iets dergelijks, maar ze voelen gewoonweg niet fijn aan. Ze rusten gelukkig op rubberen membraan, dus aan het knopgevoel ligt het niet; die lijkt dan weer ouderwets goed te zijn. De schouderknoppen maken verder een hoop herrie door harde kliks, maar de triggers zijn gelukkig wel fijn. Die zijn bovendien drukgevoelig, waardoor je in sommige games met drukniveaus kunt werken.

anbernic rg557

Precies hetzelfde, maar…

Misschien is het je al opgevallen, maar de presentatie en indeling is hetzelfde als bij de Anbernic RG556. Dat betekent dat je vier menuknoppen hebt (van links naar rechts): de Retroid-launcher, terugknop, select en start. Die zitten een klein beetje op een gekke plek, maar niets om je zorgen over te maken. In het midden zit nog altijd een lekker groot amoled-scherm van 5,5 inch, waar games echt perfect tot hun recht komen. Alles oogt kleurrijk, scherp, levendig en gedetailleerd, ongeacht de console of handheld waar je op speelt.

Wat de Anbernic RG557 echter anders maakt zijn de analoge knuppels. Voor zover ik kan zien zijn dit geen hall effect-sticks (de triggers wel), maar zijn ze wel een stuk soepeler en kleiner dan een jaar geleden. Ze draaien heerlijk om hun as, waardoor je tijdens het spelen geen vreemde bedieningsfouten opmerkt. Ik vind het alleen jammer dat Anbernic nu gekozen heeft voor kleinere, compacte sticks. Er is genoeg ruimte voor grotere knuppels, die beter onder je duimen hadden kunnen liggen. Een gemiste kans wat mij betreft.

anbernic rg557

Wat maakt de Anbernic RG557 dan anders?

Goed, op het gebied van hardware en design zul je weinig tot geen verschillen aantreffen, op de knuppels na. Wat maakt de Anbernic R557 dan daadwerkelijk anders? Nou, de processor. De fabrikant heeft voor de Mediatek Dimensity 8300 gekozen. Dit is een chipset die je onder meer aantreft in de Poco X6 Pro en Xiaomi 14T. Het is een relatief krachtig midrange model, dat twee keer zo sterk is als de T820 uit de 556 en tot vijf keer betere gameprestaties heeft. Al met al een flinke vooruitgang, maar dat moet ook wel voor de prijs.

Voor handheldreviews heb ik altijd een belangrijke stelregel. Zodra fabrikanten of andere recensenten claimen dat handheld x tot en met consolegeneratie y kan gaan qua emulatie, dan houd ik er rekening mee dat het in feite één generatie eerder is. In dit geval lees je online dat de Anbernic RG557 geschikt is voor emulatie op Wii U-niveau, maar eigenlijk is het gewoon heel goed in het emuleren van zowel Wii-, GameCube- als PlayStation-titels. Dat kon de voorganger ook al redelijk, dus is dan wel sprake van winst?

anbernic rg557

Emulatie op Wii U-niveau

Ja, dat gelukkig wel. Daar waar je op de vorige versie echt geen Wii U-games kunt spelen, kan dat op de Anbernic RG557 wel. Toegegeven, dat werkt niet altijd even zaligmakend. Bepaalde titels, zoals Shovel Knight, die download-only zijn (of gewoon weinig vragen van de cpu), draaien perfect. Niets op aan te merken, aangezien je die gewoon in 1080p en 60fps kunt spelen. Maar andere games, zoals Amazing Spider-Man 2, halen de helft van het aantal benodigde frames soms niet eens. De ervaring is dus niet zaligmakend.

Gaan we een generatietrap naar beneden, dan zul je merken dat je moeiteloos games van de zesde generatie spelcomputers kunt spelen. De Dreamcast is geen verrassing, maar dat je zonder gedoe spellen van de PlayStation 2, GameCube en Wii kunt ervaren, is heel mooi. Meestal kan dit in twee tot drie keer de originele resolutie, maar dan zal je ervaring per game verschillen. Een fijne bijkomstigheid is dat de chipset niet al te warm wordt tijdens het spelen, al kan het dan wel zijn dat je steeds de kleine ventilator hoort.

anbernic rg557

Anbernic vs Retroid

Maar het ding is een beetje: het emuleren van de zesde generatie consoles kun je ook gewoon op de Retroid Pocket 5 (en als het meezit) de Pocket Flip 2 spelen, waarom zou je hier dan zoveel meer geld voor neerleggen? Het prijsverschil is namelijk enorm, soms bijna of zelfs meer dan 100 euro. Nou, Anbernic biedt een aantal eigenschappen aan die je misschien bij Retroid mist. Zo zit het pookje bij de 557 boven de d-pad (die overigens ontzettend plakt ook, terwijl die van de Pockets nagenoeg perfect is) en is de Android-versie nieuwer.

Op de Anbernic zit Android 14, terwijl je op de Pockets Android 13 aantreft. Nu zul je daar op korte termijn nog weinig last van hebben. Maar feit is wel dat wanneer Google de stekker uit de support voor oude Android-versies trekt, De 5 en Flip 2 als eersten aan de beurt zijn van deze drie. En dan kan het zijn dat bepaalde apps niet meer werken of dat je de toegang verliest tot de Google Play Store. Verder heeft de RG557 een comfortabeler ontwerp als je het mij vraagt (maar ogen de producten van Retroid wel meer premium dan dit ding).

anbernic rg557

Dimensity of Snapdragon?

Bovendien is het zo dat de processor van de Anbernic RG557 een stuk krachtiger is. Op het gebied van algemene prestaties is de 8300 ongeveer anderhalf keer capabeler dan de Snapdragon 865, terwijl de gpu iets meer dan drie keer meer in z’n mars heeft. Aangezien je op beide handhelds prettig kunt genieten van zes consolegeneraties, zul je op dat gebied verschil opmerken, behalve in het optimaliseren. Ben je echter puur op zoek naar een Android-handheld waar je Wii U-games op kunt spelen, nou…

In dat geval kun je wellicht beter verder kijken, naar handhelds van bijvoorbeeld Odin of Ayaneo. In elk geval fabrikanten die een chipset van Qualcomm aanbieden. Die worden namelijk veel beter ondersteund door de community, in tegenstelling tot de Dimensity’s van deze wereld. Dat heeft met drivers te maken en software (emulator) die daar rekening mee houdt. Omdat meer mensen een apparaat met Qualcomm aan boord hebben (zoals een smartphone), is het logisch dat meer programmeurs daar rekening mee houden.

anbernic rg557

Kinderschoenen en voeten

Je moet tot slot ook rekening houden met het feit dat Wii U-emulatie nog redelijk in de kinderschoenen staat. De app op de Anbernic RG557, Cemu, werkt an sich prima, maar dus niet optimaal. Naast die app tref je overigens een flink aantal andere applicaties aan die Anbernic standaard voor je installeert en optimaliseert (tot op zekere hoogte), waardoor je een toegankelijke plug-and-play-handheld in huis haalt. De gekozen apps zijn wellicht niet je favorieten, maar beginners kunnen ermee uit de voeten.

Anbernic biedt daarnaast, net als Retroid, een eigen launcher aan. Die biedt een overzicht van een flink aantal spelcomputers, of je daar nu games voor hebt of niet. De interface is vrij simpel, maar heel doeltreffend. Gecombineerd met het feit dat er al een hoop vooraf geïnstalleerd en ingesteld is (zoals borders, frames en overlays), krijg ik het idee dat Anbernic op de beginnende handheldliefhebber mikt met de 557. Die moet daar dan wel diep voor in de buidel tasten, maar in theorie zou je lang met dit stuk plastic moeten kunnen doen.

anbernic rg557

Anbernic RG557 kopen?

Onderaan de streep ben ik gematigd enthousiast over de Anbernic RG557. De handheld heeft een aantal eigenschappen om blij van te worden. Denk dan aan het scherm, de soepele pookjes en de emulatiekwaliteit. Maar andere zaken, zoals de grootte van die pookjes, de Wii U-emulatie en het plastic omhulsel, stellen teleur. De batterijduur, ook niet geheel onbelangrijk, is tot slot middelmatig te noemen. Op lower-end systemen trek je er ongeveer acht uur uit, terwijl je Wii U-games maximaal twee, soms drie uur kunt spelen.

Kijkend naar de prijs heb ik niet het idee dat de Anbernic RG557 zijn prijs waard is. Anbernic vraagt de hoofdprijs voor een Android-handheld met een grote hoeveelheid kanttekeningen. In een jaar tijd is er een hoop veranderd als het aankomt op dure, meer premium producten op deze markt en het is me wel duidelijk dat de Chinese fabrikant tekortschiet. Het feit dat die voor een afwijkende chipset koos, waarschijnlijk om kosten te drukken, helpt daar ook niet bij. Ik denk dat je beter af bent met een Retroid Pocket 5.


De Anbernic RG557 is te koop bij de fabrikant zelf. Mocht je de handheld kopen via de affiliatelink, dan verdient RetroReady daar een kleine commissie over. Voor meer handheldreviews kun je terecht in ons overzicht. Meld je daarnaast aan bij onze Discord, waar we het over games, controllers en natuurlijk handhelds hebben!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Auto