R36H biedt een prima alternatief voor R36S
De Game Console E36H is een handheld met weinig verrassingen, maar dat maakt hem niet minder waardevol. Als je de R36S al hebt, dan heb je dit apparaatje in elk geval niet nodig — tenzij je natuurlijk de horizontale vorm waardeert.

Tussen de Game Console R36S (één van de best gelezen recensies op RetroReady) en R36H zitten praktisch geen verschillen. Het enige waarin beide apparaten van elkaar te onderscheiden zijn, is de formfactor. De H in R36H staat voor horizontal, en dat duidt natuurlijk op de manier waarop de handheld is vormgegeven door de fabrikant. Een horizontale handheld dus, in dezelfde lijn van de Anbernic RG35XX H. Ook dit is een horizontale variant van een populaire verticale handheld, waarvan de prijs redelijk laag is.
Daar waar de R36S nog voorbij de 60 euro ging en de Anbernic RG35XX H voor meer dan 80 euro over de toonbank gaat, kost de R36H ‘slechts’ 46,52 euro. Tenminste, dat is wat ik ervoor betaald heb, toen ik het apparaatje eind januari bestelde. De verkoper die het naar Nederland stuurde is inmiddels niet meer actief, dus ben ik elders gaan kijken. Zo ben ik onder meer een prijs van 47 euro tegenkomen, waar nog iets meer dan 4 euro aan verzendkosten bij opgeteld worden. Al met al ben je dus ongeveer 51 euro kwijt aan dit ding.
Bekende processor
Dat is niet bijster veel geld voor een retrohandheld met de bekende RK3326-processor. Die loopt qua prestaties net achter op de RK3566-chipset, zoals in de Powkiddy RGB30, en dat verklaart deels het prijsverschil. Tussen beide cpu’s zit weinig verschil, behalve dan dat de laatstgenoemde z’n hoofd wat langer koel houdt en latere spelcomputers op een iets hogere framerate kan spelen (gemiddeld genomen). Maar met de Rk3326 kun je nog steeds alles tot en met de PS1 spelen, en deels van enkele consoles daarna.
Vanaf de Nintendo 64 wordt het al wat lastiger. Nu zullen er ongetwijfeld spellen tussen zitten die wel op volle snelheid draaien, maar het zal een beetje hit or miss zijn. Datzelfde geldt voor games die uitkwamen voor Nintendo DS, Dreamcast en PSP. Vooral de wat minder zware of intensieve titels zullen prima draaien, maar houd er rekening mee dat een deel van de bibliotheek een ondermaatse ervaring aanbiedt. Met RK3326 zou je het eigenlijk op PS1 moeten houden, en alles wat voor Sony’s eerste spelcomputer uitkwam.
Toegankelijke handheld
De processor vertelt een deel van het verhaal als het aankomt op emulatiekwaliteit. De software speelt daar eveneens een grote rol in. De R36H draait op een versie van Linux, met daaroverheen ArkOS. Dat is een prettig en overzichtelijk besturingssysteem, dat instellingen, games en consoles toegankelijk maakt. Je kunt bovendien veel dingen instellen via de verschillende menu’s (met RetroArch) en een andere interface uitkiezen als je dat prettig vindt. Voor zover ik heb kunnen zien zit hier geen wifi en ook geen bluetooth op.
Dat betekent dat wanneer je het systeem wil updaten of upgraden, je dan handmatig moet doen. Externe controllers kun je eventueel nog via een usb-c-kabel aansluiten, als je dat prettig vindt. Daarnaast moet je het zonder hdmi-out doen. In vergelijking met het aanbod van Anbernic is Game Console’s nieuwste minder uitgebreid. Gelukkig is er nog wel een koptelefoonaansluiting aanwezig, waardoor je je gamingheadset kunt blijven gebruiken. Zo gebruik ik graag het aanbod van het Duitse Teufel of Japanse Audio-Technica.
Opmerkelijk onopvallend
Qua besturing doet de R36H met – niet geheel verrassend – denken aan hoe de R36S speelt. De d-pad is heeft een redelijk draaipunt, maar is vooral heel onopvallend. Behalve dan dat die een beetje meer naar rechts dan naar links leunt, waardoor je alleen valse diagonalen aan de rechterkant kunt opmerken. De actieknoppen zijn helaas wat stroef, maar ik denk dat je dat er nog wel uit kunt gamen. Datzelfde kan ik niet zeggen over de start- en selectknoppen. Niet alleen zijn die heel hard, ook hebben ze redelijk wat druk nodig.
De schouderknoppen komen overeen met soortgelijke handhelds en bieden een fijne bediening aan. Je bereikt de knoppen met twee wijsvingers en kunt ze per kant bedienen met één vinger. Tot slot stellen de analoge knuppeltjes weinig voor, maar ze volbrengen de taak prima. Een groter nadeel vind ik de plaatsing. Omdat voor mij de focus op 2d-gaming ligt met de R36H, had ik liever gezien dat de d-pad boven de stick links zou zitten. Nu moet ik mijn hand vaak in een krampachtige positie houden om te kunnen gamen.
R36H kopen?
Wellicht merk je een beetje een gebrek aan enthousiasme in deze recensie. En dan zou je dat correct opmerken. De afgelopen weken heb ik meerdere R36-handhelds getest die vrijwel allemaal hetzelfde doen, en de R36H schiet er nou niet met kop en schouders bovenuit. Dat gezegd hebbende denk ik wel dat dit één van de betere R36-producten is, die perfect naast de R36S kan staan. Daar waar de R36 Max en R36S Plus (die volgens mij niet bij Game Console vandaan komt) falen, slaagt de H-variant gelukkig wel.
Je zou het eigenlijk zo moeten zien: je kunt het echt slechter treffen dan met de Game Console R36H. Je kunt hier prima op gamen: het scherm is kleurrijk en groot genoeg voor de meeste games, RetroArch blijft één van de beste emulators tot aan PS1 en de bediening volstaat. Met een Anbernic RG35XX H haal je wellicht een wat beperktere softwareschil in huis, maar die biedt betere knoppen en zowel bouw- als emulatiekwaliteit. Maar daar betaal je dan ook bijna het dubbele voor. De R36H is voor 46 simpelweg ‘niet slecht’.
Zoals vermeld kun je de Game Console R36H kopen voor pakweg 51 euro op AliExpress. Laat ons weten wat je van de handheld vindt in de comments onder dit bericht, of kom gezellig langs in onze Discord.