Powkiddy X39 Pro toont aan hoever deze handhelds gekomen zijn

De Powkiddy X39 Pro kreeg onlangs een nieuwe kleurenoptie. Reden genoeg dat apparaat op de pijnbank te leggen, helemaal omdat we hem nog niet behandeld hebben op de website. Hoe bevalt deze betaalbare retrohandheld?

powkiddy x39 pro

Met een prijs van 44,99 dollar, omgerekend zo’n 41 euro en een beetje, is de Powkiddy X39 Pro geen dure retrohandheld. Je moet echter nog 9,45 dollar (iets meer dan 8,60 euro) betalen om het apparaat in Nederland te krijgen. Al met al betaal je dus ongeveer 50 euro voor een handheld waar je een flinke lading retrogames op kunt spelen. Ondanks het feit dat de Powkiddy X39 Pro al een tijdje uit is, vinden we het toch de moeite waard om hem alsnog mee te nemen voor een review. Want onlangs kwam er een nieuwe kleurenoptie uit, en die hebben we natuurlijk besteld.

Met een Powkiddy X39 Pro kun je, net als met de reguliere variant, games tot aan de PlayStation 1 spelen. Dat is ongeveer op hetzelfde niveau als de Anbernic RG35XX (dus niet de RG35XX Plus, die daar overheen gaat), de Miyoo Mini (en natuurlijk Miyoo Mini+) en Powkiddy X55. Al die apparaten zijn echter duurder dan de X39 Pro. Retrohandhelds die wat dichter in de buurt komen qua prijs zijn de R36S en de Data Frog SF2000, maar die laatste handheld is wat mij betreft net té goedkoop om jezelf een plezier mee te doen. Hoe bevalt de Powkiddy X39 Pro?

powkiddy x39 pro

powkiddy x39 pro

Powkiddy X39 Pro beoordelen

Het kan zijn dat je het een beetje flauw vindt om de Powkiddy X39 Pro te beoordelen met een blik vanuit 2024, terwijl die al een jaar op de markt is. Persoonlijk denk ik dat dit wel goed komt. De retrohandheld past binnen een specifiek marksegment, en daardoor stelt die zich in feite zichzelf open tot reviews die ook op een later moment gepubliceerd kunnen worden. Dit is een budgetsysteem dat – zolang de voorraad strekt – een uitstekend alternatief zou kunnen zijn voor iedereen met een laag budget. De grote vraag is dan: is dat maanden later nog steeds het geval?

Inmiddels hebben we namelijk al een aantal aantrekkelijke opties voorbij zien komen in de prijscategorie vijftig tot zeventig euro. Het zou dus kunnen zijn dat de Powkiddy X39 Pro reeds ingehaald is door de concurrentie, maar ik zou ook de conclusie kunnen trekken dat je beter voor dit model kunt gaan (en dat je dus die extra twintig euro beter in je zak kunt houden). Dat maakt het recenseren van retrohandhelds die al wat langer uit zijn net even wat leuker dan modellen die fonkelnieuw zijn. Dus, de disclaimer daargelaten – hierbij een verse blik op de X39 Pro.

powkiddy x39 pro

powkiddy x39 pro

Hoekig en uitgerekt

Mocht je overigens twijfelen tussen het oude en het nieuwe model van de Powkiddy X39 Pro, dan wil ik alvast meegeven dat je beter voor het nieuwe model kunt gaan. Ten opzichte van de eerste versie heeft de tweede iteratie een groter scherm en een grotere accu, en dat terwijl ze allebei even duur zijn. Ook de schermresolutie is op de recente versie hoger. De X39 Pro heeft een 4,5 inch scherm met een resolutie van 854 bij 480 pixels. Dat is iets hoger dan op enkele modellen die ik hierboven noem, maar helaas pluk je er niet echt de vruchten van. Alles oogt nogal hoekig en uitgerekt.

Ondanks het feit dat de kleuren op zich oké zijn en de kijkhoek prima is, stelt de beeldkwaliteit helaas teleur. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de Powkiddy X39 Pro ingesteld is, en je als eigenaar daar niets aan kunt veranderen. In dit geval betekent het dat alle games in breedbeeldweergave gepresenteerd worden. Nu kan dat voor sommige GBA-games geen kwaad (zeg ik met een positieve instelling), maar vrijwel alle andere games worden hierdoor achtergesteld. Ik heb nog nooit iemand horen claimen dat 4:3-spellen er fantastisch uitzien in het 16:9-formaat.

powkiddy x39 pro

powkiddy x39 pro

Achterhaalde software

En dan komen we eigenlijk meteen aan bij het tweede punt dat me tegenvalt: de software. In vergelijking met wat we het afgelopen jaar gezien hebben, voelt dit systeem extreem achterhaald aan. Je kunt vrijwel niets aanpassen, behalve het thema en de knoppenindelingen. Dat laatste is dan weer ontzettend fijn, want soms wil je gewoon de actieknoppen kunnen omdraaien. Maar verder kun je geen snelkoppelingen aanmaken, beeldinstellingen aanpassen of andere emulatoropties veranderen. Dat laat meteen goed zien hoever retrohandhelds gekomen zijn op dit vlak.

Dat kan op zich voordelig zijn voor ouders die een cadeau voor hun kinderen zoeken. Of mensen die gewoonweg de moeite niet willen doen zelf zo’n retrohandheld in te stellen. Maar dan nog ben ik van mening dat er betere opties zijn, ook al moet je daar wel iets meer voor betalen. Voor een tientje extra haal je al de R36S in huis, terwijl je voor twee tientjes meer een Anbernic scoort. Die zijn wat uitgebreider en voelen qua bouwkwaliteit ook veel beter aan. Bovendien bieden ze simpele opties aan voor het beeld en andere zaken, waardoor ook dat geen al te groot obstakel hoeft te zijn.

powkiddy x39 pro

powkiddy x39 pro

Spelen op de Powkiddy X39 Pro

Wat de Powkiddy X39 Pro dan weer wel heel goed voor elkaar heeft, is het comfort tijdens het spelen. De brede retrohandheld ligt lekker in de hand en de knoppen zijn goed bereikbaar. De actieknoppen voelen verder wel wat goedkoop aan, maar dat mag je op zich verwachten voor die 50 euro. Daarnaast is het opvallend hoe responsief de digitale schouderknoppen zijn. Het enige dat echt tegenvalt aan de bediening, is de d-pad. Die registreert namelijk ook bewegingen naar links of rechts wanneer je omhoog of omlaag duwt. Dat kan in de weg zetten tijdens actie- en platformspellen.

Verder moet je er rekening mee houden dat hoewel de Powkiddy X39 Pro tot aan de PlayStation 1 emuleert, je niet zomaar alles kunt spelen. Ja, het gros van de PS1-bibliotheek zal prima werken, maar wat lastiger te emuleren games zullen problemen opleveren. Dit is dus geen ultieme PS1-machine: daarvoor rekt de handheld het beeld te ver uit en merk je dat die toch wat moeite heeft met software-emulatie. Alle consoles daaronder, evenals de Game Boy Advance, werken dan weer perfect. Dus als je puur uit bent op consoles uit de jaren negentig, dan werkt dit model prima.

powkiddy x39 pro

powkiddy x39 pro

Powkiddy X39 Pro kopen?

Tot slot wil ik er nog even op wijzen dat je geen luxe functies hoeft te verwachten op de Powkiddy X39 Pro. Er is geen wifi aan boord, dus je kunt bijvoorbeeld geen saves synchroniseren of retroachievements verzamelen (los van het feit dat er geen RetroArch aanwezig is). Wel is het mogelijk savepunten aan te maken, die je meteen kunt herladen nadat je de game opstart. Zo kun je meteen verdergaan waar je gebleven was en hoef je dus niet eerst af te wachten tot het spel in kwestie opgestart is. Het is niet veel, maar zo’n optie is wel extreem waardevol.

Voor ongeveer 50 euro haal je dus een handheld in huis die zo zijn problemen heeft. Maar anno 2024 haal je niet snel iets beters in huis, zonder daar minimaal tien of twintig euro meer aan te besteden. Net als bij de SF2000-handheld kan ik de X39 Pro niet aan iedereen aanbevelen (zeker niet aan de gamers met hogere eisen). Maar als je niet veel te besteden hebt, op zoek bent naar een leuk cadeau voor een jongere gamer of de eerdergenoemde SF2000 wel érg goedkoop vindt, dan is dit een prima alternatief. Maar als je nog iets langer door kúnt sparen, dan is dat mijn aanbeveling.


Mocht je de Powkiddy X39 Pro willen aanschaffen – voor jezelf of iemand anders – doe dat dan bij de officiële winkel. Dan weet je zeker dat alles goed gaat (aangezien ik ze zelf ook daar bestel) en dat je geen onnodig hoge prijs betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.