CRKD Atom laat zich breed inzetten

Met de CRKD Atom heeft de 8bitdo Micro er een geduchte tegenstander bij. Deze minicontroller kun je echter op meer platformen gebruiken. De vraag is dan of je dat wel wil, en dat vogelen we uit in deze recensie.

crkd atom

Net wanneer je denkt dat het niet kleiner kan dan de 8bitdo Micro, komt fabrikant CRKD met de CRKD Atom aanzetten. Dit is een minicontroller die nog een slag kleiner is dan de Micro. Met een formaat van 68 bij 35 bij 12 millimeter is de Atom niet alleen smaller, maar ook dunner dan de Micro. Met 20 gram is die daarnaast ook bijna vijf gram lichter. Maar laten we eerlijk zijn: daar merk je niets van in de praktijk. Als je ze allebei vasthoudt, dan zal niemand opmerken dat de ene voelbaar zwaarder is dan de andere. Desondanks zijn het belangrijke verschillen.

Om de CRKD Atom in Nederland te krijgen, heb ik in totaal 31 euro betaald (afgerond naar boven). Dat is 24,99 voor de minicontroller en 5,99 euro voor de verzending. Het bedrag is inclusief btw van 21 procent, dat neerkomt op 5,38 euro. In het kader van transparantie vermeld ik hierbij dat het pr-bureau waar CRKD mee werkt mij een reviewunit aangeboden heeft. Ik was daarop ingegaan, maar heb vervolgens niets meer gehoord of opgestuurd gekregen. Dit staat echter niet in de weg van mijn oordeel; maar ik ben wel graag zo transparant mogelijk.

crkd atom

crkd atom

CRKD Atom is breder inzetbaar

Ondanks het compacte formaat is de CRKD Atom wel breed inzetbaar. Breder dan de 8bitdo Micro, die het op de Nintendo Switch, Android en Raspberry Pi houdt. De Atom is ook te koppelen aan pc’s, mobiele apparaten in het algemeen en slimme televisies. De accu gaat tot tien uur mee (en is gelukkig op te laden via usb-c) en verder krijg je er een polsbandje bij. Die is wel hard nodig, want ik heb de minicontroller dikwijls laten vallen tijdens het gamen. Dat zegt iets over hoe comfortabel je dit ding vasthoudt als je lekker in de zone zit.

Persoonlijk vind ik deze controller namelijk té klein. Dat vond ik ook al van de 8bitdo Micro, maar dit model gaat dus nog een stapje verder. Hij is vederlicht en behoorlijk glad, dat helpt helaas ook niet. Toegegeven, het ligt er maar net aan welke game je hiermee speelt. Als ik een rustig spel opstart, zoals een role playing game, dan is er weinig aan de hand. Maar tijdens potjes Nintendo World Championships heb je meer grip en ruimte nodig. Ook een game als Iron Meat is prima speelbaar, maar ik kan niet zeggen dat het van harte gaat.

Dat spreekt helaas in het nadeel van de algemene ervaring die ik met deze minicontroller heb, maar zegt niets over de kwaliteit van de knoppen. De d-pad heeft een fijn kantelpunt, waardoor je moeiteloos diagonale input bewerkstelligt. De actieknoppen veren fijn omhoog en brengen precies de feedback die je zoekt. De buitenste twee schouderknoppen zijn daarnaast acceptabel, maar de binnenste twee laten zich moeilijker bedienen. Je moet echt kijken naar waar je je vingers houdt en bewust op de knoppen drukken; dit voelt niet echt intuïtief.

crkd atom

crkd atom

Een soort fysieke nft

Daarnaast mist de CRKD Atom een extra knop voor de Nintendo Switch, waarmee je een screenshot maakt. Diezelfde knop zit wel op de Micro, die multifunctioneel is. Middels de Ultimate-software van 8bitdo kun je hem een andere functie meegeven, en anders kun je dat regelen op je favoriete emulatiesysteem. Bijvoorbeeld via RetroArch. Dat laatste geldt ook voor de Atom, maar via de eigen CRKD-app is het niet mogelijk de indeling aan te passen. Je registreert de controller (als een soort fysieke nft) en daarmee is de kous helaas af.

Net als bij de CRKD Nitro Deck en CRKD Neo S is het zo dat je deze controllers kunt verzamelen. Dat staat zelfs groot op de doos vermeld en is ook onderdeel van de marketingcampagne: collect them all! Dat lijkt voor deze fabrikant echter het speerpunt te zijn. Ik heb het al eerder opgemerkt, maar CRKD geeft de voorkeur aan leuke collectibles en niet zozeer aan de goede controllers. De Atom is dan ook verkrijgbaar in acht kleuren. Nu is dit niet de duurste controller om te verzamelen, maar ze zijn wel vrij waardeloos. Dit kan alleen maar e-waste opleveren.

Ik wil niet té negatief klinken, maar hier spelen voor mij wel twee belangrijke dingen mee. Ik ben niet zo’n fan van dit merk; en hoe graag ik ook objectief wil zijn, dat speelt toch op de achtergrond mee. Daarnaast heb ik ook weinig met minicontrollers. Ik ben me er volledig van bewust dat de CRKD Atom niet geheel het product is waarvan ik in de doelgroep val, maar dan nog kan ik iets zinnigs bijdragen aan de discussie over de kwaliteit en het comfort. Over de kwaliteit heb ik niets te klagen, maar echt comfortabel gamen doe je hier niet mee.

crkd atom

crkd atom

CRKD Atom kopen?

Nu snap ik ook wel dat wanneer je een minicontroller koopt, je weet waar je aan begint. Dit wordt niet de beste controller die je kunt kopen, helemaal niet voor 3d-games vanwege het gebrek aan analoge knuppels. Je schaft hem aan omdat je altijd een gamepad bij de hand wil hebben als je op reis bent, die weinig ruimte in beslag neemt. Handig voor bij je laptop of handheld, als je die niet constant vast wil houden of aan een tv koppelt. Als minicontroller doet de CRKD Atom vrij weinig fout, dus als je hem op het oog had: go for it.

Dat die niet zo comfortabel vasthoudt, is inherent aan het ontwerp. Een design dat sterk doet denken aan de SNES-controller, wat veel mensen zal aanspreken. Ik kan me derhalve voorstellen dat er mensen zijn die hier blij van worden. En dankzij de platformopties is die ook nog eens breed inzetbaar. Dat maakt de controller in de basis een interessante optie voor iedereen die veel met emulatie doet. Ik zou echter altijd een plekje vrijmaken voor een grote gamepad, maar dat staat verder los van de kwaliteit van dit ding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.